Šmit: Za sada je oslabila pretnja od ponovnog formiranja Vojske Republike Srpske

Region 20. feb 202216:107 komentara
Kristijan Šmit
N1

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je da je za sada oslabila pretnja ponovnim uspostavljanjem Vojske Republike Srpske, ali da BiH i regija još idu ka krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD i Evrope.

Šmit je rekao da su regionalni čelnici uverili srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i da ponovo napravi vojsku Republike Srpske.

Povezane vesti

„Vidimo da je posle mnogo razgovora, uključujući i one u susedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba“, rekao je Šmit za Gardijan.

On je kazao da sada ne vidi opasnost od rata u BiH, te da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. godinu, kada je izbio rat u BiH.

„Srećom, ima premalo raspoložive vojne imovine“, kazao je Šmit.

On je, međutim, upozorio da Dodikova retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i poreski sistem na državnom nivou vode BiH ka teškoj krizi.

„Ova samoispunjavajuća taktika došla je do tačke u kojoj se on ne može vratiti, a da ne izgubi obraz. Moj utisak je da smo vrlo, vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice“, naglasio je Visoki predstavnik u BiH.

Dodao je da je „izazov takvog raspada BiH to što se to ne može ograničiti samo na BiH“.

Komentari

Vaš komentar