Šmit: Zapaljiva retorika i incidenti u BiH vode ka destibilizaciji mira

Region 14. jan 202220:126 komentara
Izvor: N1

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit osudio je sve učestalije korišćenje zapaljive retorike i povećanje broja incidenata koji su se dogodili tokom poslednjih nekoliko dana u raznim delovima BiH, što sve vodi ka destabilizaciji mira i bezbednosti, saopštila je Kancelarija Visokog predstavnika (OHR).

Povezane vesti

„Agresivna retorika i potezi, bez obzira od koga dolaze, kojima se poziva na nasilje ili vraćaju mračne slike iz rata, izazivaju zabrinutost javnosti u celoj zemlji i predstavljaju neprihvatljivo ponašanje“, upozorio je Šmit.

Prema njegovim rečima, svi u BiH, bez obzira na versku, kulturnu ili nacionalnu pripadnost, imaju pravo na bezbednost u svakom delu zemlje.

Šmit je naglasio da izabrani organi vlasti u svakom entitetu i u svakom kantonu imaju dužnost da obezbede da to bude tako i da policijski organi istraže svaki incident koji unosi nemir u stanovništvo, kao što se desilo zbog incidenata prošle sedmice.

Visoki predstavnik je zahvalan odgovornim zvaničnicima, snagama bezbednosti i pravosudnim organima, koji rade na izvršavanju ove obaveze, navela je OHR.

Tokom prethodnih dana u više grdaova u Republici Srpskoj bilo je provokacija bošnjačkih povratnika, dok je u Bužimu u Federaciji BiH održan tzv. marš grupe bošnjačkih udruženja uz ratnu ikonografiju i pokliče „Alahu Akbar“.

Komentari

Vaš komentar