Sobranje Severne Makedonije konstatovalo ostavku premijera Zorana Zaeva

Region 23. dec 202112:23 4 komentara
REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi konstatovao je ostavku premijera Zorana Zaeva.

Džaferi je poslanicima objasnio da ostavkom premijera prestaje mandat celoj vladi, ali da ona produžava tehnički da radi do izbora nove.

Premiijer Zaev nije prisustvovao sednici, a u obrazloženju ostavke, koju je juče dostavio Sobranju, objasnio je da je tu „odluku preuzeo kao logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i kao izraz preuzete odgovrnosti za (loš) izborni rezultat“ (vladajuće SDSM).

Prema njegovim rečima, rezultati poslednjih izbora održanih u oktobru, „iako su bili lokalni, imaju za politički trenutak u kojem se nalazi zemlja, nacionalnu i poiltičku težinu“.

„U ovakvim uslovima za mene lično i kao premijera, zbog politika u koje verujem, zbog demokratskih i evropskih vrednosti u koje verujem, politički neodgovorno i neopravdano bi bilo da pred mojim narodom i mojom zemljom lično produžim da vodim vladu na evroatlantskom putu“, napisao je Zaev u ostavci.

Istakao je da smatra da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da ostvari na bolji način i s uspehom za gradjane i za državu.

Većina, oko SDSM i DUI, koja ima 64 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, sada će od predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog zatražiti novi madat za formiranje vlade. Kako je ranije najavio Zaev, mandatar će biti njegov naslednik na čelu SDSM Dimitar Kovačevski.

Prema Ustavu, Pendarovski je dužan da u roku od 10 dana poveri mandat partiji, odnosno partijama kojim imaju većinu u Sobranju. Mandatar ima rok od 20 dana da Sobranju podnese program rada i sastav vlade.

Zaev je krajem oktobra, u izbornoj noći drugog kruga lokalnih izbora, kada je postalo jasno da je SDSM poražen od suparničke konzervativne stranke VMRO- DPMNE, javno objavio da podnosi ostavke na funkcije predsednika svoje, levičarske stranke i premijera Severne Makednije.

Ostavku na mesto lidera stranke ozvaničio je 26. novembra pred najvišim organima SDSM.

Na mesto predsednika SDSM Zaev je izabran 2013, prvu vladu je formirao 31. maja 2017, a drugu 30. avgusta 2020. godine.

Komentari (4)

Vidi sve komentare