Sofija uputila demarš Skoplju zbog paljenja bugarske zastave na festivalu

Region 15. jan 202112:191 komentar
Izvor: N1

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je osudio paljenje bugarske zastave na karnevalu u Vevčanima, selu na jugozapadu zemlje.

„Paljenje zastave Republike Bugarske za vreme karnevala u Vevčanima je nedopustivo i za osudu je. Među susedima je neophodno građenje poverenja, razumevanja i poštovanja“, napisao je Pendarovski na Fejsbuku.

Zbog paljenja bugarske zastave, u četvrtak na Vevčanskom karnevalu u Severnoj Makedoniji, Sofija je odmah uputila „oštar verbalni demarš“ vladi u Skoplju, preko ambasadora Angela Dimitrova.

To je objavila ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva na svom fejsbuku.

„Povodom medijskih objava za spaljenu bugarsku zastavu u selu Vevčani u Republici Severnoj Makedoniji poručila sam bugarskom ambasadoru Angelu Dimitrovu da pred Vladom RSM izrazi naše snažno negodovanja zbog ovog vandalskog čina. Ambasador Dimitrov je uputio oštar verbalni demarš Ministarstvu spoljnih poslova RSM“, napisala je Zaharijeva.

Paljenje bugarske zastave na karnevalu u Vevčanima osudilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, ocenjujući ga kao štetno po ugled države.

„Vekovna tradicija ne sme da bude ugrožena aktivnostima kojima se omalovažavaju i vređaju narodi, države, posebno naši susedi. Osuđujemo ovo paljenje zastave Republike Bugarske na karnevalu u Vevčanima, koje ne samo što narušava renome tog karnevala, već nanosi štetu ugledu Republike Severne Makedonije“, piše na Fejsbuk stranici tog ministarstva.

Komentari

Vaš komentar