Šolc uverio Bećirovića: Neće biti ni brzog ni sporog razbijanja BiH

Region 09. dec 202319:32 23 komentara
Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je tokom današnjeg sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom naglašeno da najviši zvaničnici Nemačke nedvosmisleno podržavaju BiH i da ističu da neće biti ni brzog ni sporog razbijanja države Bosne i Hercegovine.

„Posebnu zahvalnost Bećirović je iskazao za podršku koju bilateralno Vlada Nemačke pruža BiH kroz razvojnu pomoć u provođenju reformi i izgradnji kapaciteta u procesu evropskih integracija“, saopšteno je iz Bećirovićevog kabineta.

Bošnjački član Predsedništva istakao je da je Nemačka jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH i da je ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u stalnom porastu, a da je u prošlog godini iznosila rekordnih 2,8 milijardi evra.

N1/F.Z.

Bećirović je, dodaje se, informisao Šolca o važnosti što skorijeg otvaranja pregovora o članstvu BiH u EU, ocenivši da je će se na taj način otvoriti prostor za suštinske reforme u BiH, koje će imati pozitivne efekte na BiH ekonomiju i društvo u celini.

Posebno je izrazio zahvalnost za angažman Nemačke u okviru Berlinskog procesa.

Šolc je, naglašava se u saopštenju, istakao da je Nemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta BiH i da ostaje snažan partner BiH u sprovođenju reformi, koje će obezbediti unapređenje vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja zemlje.

Naglasio je i da je interes Nemačke postizanje trajne stabilnosti u regionu, kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Povezane vesti:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare