Sprema se doček za Vučića u Banjaluci, s Dodikom i Porfirijem u manastiru

Region 03. avg 202315:56 39 komentara
N1 Sarajevo

Delegacija Srbije predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem stigla je u Bosnu i Hercegovinu. Poseta je počela sastankom kojem nisu prisustvovali mediji u manastiru Osovica u Srpcu. U toj opštini na severu uskoro će delegacije Srbije i Republike Srpske obići vrtić "Srbija".

To je prvi prvi vrtić u Srpcu koji ie izgrađen nakon više od pet decenija. Prvu fazu radova čija je vrednost veća od 800.000 maraka finansirala je u potpunosti Srbija.

Aktivnost u Srpcu ujedno je i jedina koja je za danas najavljena.

Delegacija bi u večernjim časovima trebalo da stigne u Banjaluku, koja je zbog dolaska predsednika Srbije u drugačijem ruhu. Duž glavnih gradskih saobraćajnica stubovi javne rasvete ukrašeni su zastavama Srbije i Republike Srpske, kao i koplja ispred Vlade Republike Srpske.

Osim toga, sa bilborda na području grada građanima se smeše lica Aleksandra Vučića i Milorada Dodika sa porukom: “Složno u nove pobjede”. Osim toga, takođe na bilbordima istaknute su i poruke dobrodošlice. Ispod grba Srbije i amblema Republike Srpske stoji: “Neraskidiva veza koja traje. Dobro došli, dragi prijatelji”.

Zvanični sastanci biće održani sutra nakon što u 10 časova Milorad Dodik dočeka Aleksandra Vučića ispred Palate Republike Srpske. Interesantno, umesto zajedničke sednice dvije Vlade koja je ranije najavljivana, u Banjaluci će sutra biti održana sednica Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije. Nakon te sednice predviđeno je obraćanje medijima i potpisivanje Memoranduma o gradnji dva memorijalna centra posvećena srpskom stradanju u Drugom svetskom ratu.

Nije poznata sudbina Dodikove ideje koju je izneo početkom sedmice da će od predsjednika Srbije tražiti podršku za stav Republike Srpske da je Kristijan Šmit nelegalan i nelegitiman visoki predstavnik.

Nakon toga, delegacije će položiti vence i odati počast stradalima na Petrovačkoj cesti u izbegličkoj koloni koju su 7. avgusta 1995. bombardovali migovi hrvatske vojske prilikom čega je poginulo 10 civila.

U 19:00 u Prijedoru će biti održana centralna svečanost kojom Republika Srpska i Republika Srbija odaju počast poginulima i prognanima u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja” u kojoj je prema podacima Veritasa sa područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije iz domova proterano oko 220 hiljada Srba i u kojoj je stradalo 1.869 Srba od čega 1.220 civila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare