Srbija pomaže RS zbog najave Hrvatske da će u slivu Une odlagati radioaktivni otpad

Region 16. maj 202410:39 12 komentara
Shutterstock/ fewerton

Pravni fakultet u Kragujevcu i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) potpisali su ugovor o saradnji po kom će taj fakultet pružati ekspertsku pomoć RS povodom najava Hrvatske da će u slivu reke Une odlagati radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško.

Posle potpisivanja sporazuma u Kragujevcu, resorni ministar RS Bojan Vipotnik održao je predavanje studentima Pravnog fakulteta o tome kako je došlo do ekološkog problema i šta nadležni čine da bude rešen, prenela je Radio-televizija Kragujevac.

Hrvatska planira da nuklearni otpad odlaže u oblasti udaljenoj oko 800 metara od granice Bosne i Hercegovine čime će biti ugroženo oko 250.000 stanovnika u slivu Une.

Kako je ranije pisao Doče vele, radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško, koju dele Slovenija i Hrvatska, odlagaće se na Trgovskoj gori i u kasarni Čerkezovac, tik uz granicu sa BiH. Prva veća varoš tu je Novi Grad u Republici Srpskoj odakle je godinama stizao oštar protest.

Prema ugovoru Slovenije i Hrvatske, Hrvatska od 2023. preuzima svoj deo nuklearnog otpada.

Iako su Slovenci ponudili Hrvatima da zajedno grade odlagalište u blizini elektrane, Hrvatska je odbila, kako kažu stručnjaci, zbog visokih troškova. Zbog će se otpad prenositi u Hrvatsku, gde će ga skladištiti zajedno sa ostalim nuklearnim otpadom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare