Srbija, Severna Makedonija i Albanija stvaraju mehanizme za međusobnu pomoć

Region 26. jul 202213:20
Shutterstock

Rad međuvladinih grupa i privrednih komora zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan nastavljen je u utorak u Tirani, sa fokusom na upravljanje i brzo reagovanje u slučaju katastrofa i udesa, nestašice hrane i energetske krize.

Predstavnici članica Otvorenog Balkana, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, složili su se da je obezbeđivanje hrane u uslovima svetske krize izazov i prioritet, zbog čega tri zemlje stvaraju mehanizme za međusobnu pomoć, saopštila je vlada u Skoplju.

Zajednički prioritet članica Otvorenog Balkana je regionalno energetsko povezivanje, povećanje energetskih kapaciteta i sigurno i stabilno snabdevanje energijom, dostupno građanima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je regionalno povezivanje radi veće energetske stabilnosti u uslovima svetske ekonomske i energetske krize glavni fokus Vlade Severne Makedonije i da ona taj cilj „deli sa partnerima i prijateljima iz regiona“.

U organizaciji ministarke poljoprivrede Albanije Fride Krifce će u Tirani biti održan sastanak predstavnika tri zemlje sa albanskim kupcima i distributerima, radi razmatranja novih mogućnosti za uvoz i izvoz šećera, ulja, brašna i soli u regionu, pod uslovima koji su povoljni za makedonsku, srpsku i albansku ekonomiju, navodi se.

Komentari

Vaš komentar