Srušena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju

Region 05. jun 202112:43 > 18:24 129 komentara
Printscreen/YouTube/TV Podrinje - BiH

Srušena je crkva u dvorištu Fate Orlović iz Konjević Polja. Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine doneo presudu kojom se nalaže da BiH mora da ukloni tu crkvu.

Povezane vesti

Kako se može videti na fotografijama i video snimcima, teška mehanizacija je u subotu ujutru ušla u dvorište i započela proces uklanjanja crkve.

Podsetimo, crkva je izgrađena na imovini koju je Orlović u periodu od 1992. do 1995. morala da napusti zajedno sa decom i mužem.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine doneo presudu kojom se nalaže da BiH mora da ukloni tu crkvu.

Fata Orlović, iz čijeg dvorišta je izmeštena crkva, izjavila je da je iscrpljena od višedecenijske borbe.

“Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja“, kazala je Fata Orlović.

Fata je dodala da je vreme da konačno sedne u svoje dvorište.

“Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vreme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena.”

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posledicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Naime, imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare