Srušena kuća književnika Predraga Matvejevića u Mostaru

Region 05. jul 202210:08 1 komentar
Davor Puklavec / Pixsell

U Mostaru je, u sklopu rušenja oštećenih objekata, srušena kuća u kojoj je odrastao književnik, publicista, borac za ljudska prava Predrag Matvejević, čije je delo "Mediteranski brevijar" prevedeno na 23 jezika.

Kako navode mediji u BiH, kuća je bila udaljena oko 200 metara od Gradske većnice Mostara i godinama je bila zanemarivana, iako se nalazila odmah uz Dom zdravlja, a mnogi nisu ni znali njen istorijat ni značaj.

Centar za mir i međuetničku saradnju Mostar dodelio je Matvejeviću 2014. nagradu „Mimar mira“, a kuću, teško oštećenu u poslednjem ratu, nameravao je da preuredi kao Rezidencijalnu kuću za pisce i postavi spomen-ploču u čast Predraga Matvejevića.

Tada se govorilo o planovima da se u kuću smesti Matvejevićeva velika biblioteka i rukopisna ostavština, a u kandidaturi Mostara za evropsku prestolicu kulture 2024. najavljeno je da će se urediti kao „Mediteranska kuća“, jer je Matvejević smestio Mostar u „srce Mediterana“.

Portal prenosi i da je u sklopu inicijative promene ulica u Mostaru u Gradsko veće pre nekoliko dana stigao predlog i da jedna od ulica nosi ime baš Predraga Matvejevića.

Predrag Matvejević je rođen u Mostaru 7. oktobra 1932. godine, a preminuo je u Zagrebu, 2. februara 2017. godine. Bio je hrvatski i italijanski državljanin, član Akademije nauka i umetnosti BiH od 2002. godine i jedan od najprevođenijih književnika u svetu sa područja Balkana. Grupa italijanskih intelektualaca je 2016. predložila Matvejevića za Nobelovu nagradu za književnost.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine. Na Trećem pariskom univerzitetu (Sorboni), predavao je slovensku književnost od 1991. do 1994, a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na Rimskom univerzitetu „Sapijenca“.