Stejt department podržava BiH u sprovođenju reformi, uključujući i izborne

Region 27. apr 202112:29
BiH zastava
pixabay.com

Američki Stejt department saopštio je da sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbedi status kandidata za članstvo u EU.

„Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), uspostavljena pre 25 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom, značajano doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo da podržavamo važnu ulogu OHR u realizaciji programa 5+2, sa obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava“, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Povezane vesti

On je ocenio da postoji opasnost da „neosnovane špekulacije o menjanju granica na zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu“, kao i da se time „prizivaju sećanja na tenzije u prošlosti“.

„Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda“, naveo je.

Među evropskim zvaničnicima već neko vreme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani „non-pejper“, u kojem se predlaže podela BiH i spajanje Kosova i Albanije.

Portparol Stejt departmenta dalje je naveo da Vašington podržava zemlje zapadnog Balkana na putu „do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama“.

„Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije, kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava, što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročni cilj celovite, slobodne i mirne Evrope“, naveo je Prajs.

Prajs je naglasio da SAD, uz snažne ekonomske veze sa regionom, cene svoja partnerstva u oblasti odbrane i bezbednosti, „uključujući i ona sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom“.

Još je pozdravio napredak koji su Albanija i Severna Makedonija postigle u sprovođenju ključnih reformi i najavio nastavak podrške otvaranju pregovora o pristupanju EU sa obe zemlje u junu.

Komentari

Vaš komentar