Stoltenberg osudio „zapaljivu retoriku“ Dodika

Region 24. nov 202111:469 komentara
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je, kako je naveo, zapaljivu retoriku srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Zabrinuti smo zbog situacije u Bosni i Hercegovini, uz zapaljivu retoriku Milorada Dodika. Njegove poruke potkopavaju jedno od glavnih postignuća koje smo napravili u stvaranju multietničkih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, posle jučerašnjeg sastanka sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, u BiH poslednjih godina postoje „pomaci u krivom smeru“, dodavši da je potkopavanje postojanja Oružanih snaga BiH važno ne samo za BiH, već ceo region i šire.

„Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zapaljiva retorika u Republici Srpskoj ozbiljno zabrinjava. Strukture Bosne i Hercegovine su važne za stabilnost zemlje. Naročito Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji“, istakao je Stoltenberg, preneli su sarajevski mediji.

Dodao je da NATO ostaje predan snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom, kao i da će nastaviti da podržava reformske napore zemlje za dobrobit svih.

„Politika otvorenih vrata NATO je istorijski uspeh i doprinosi bezbednosti u regionu“, naglasio je Stoltenberg.

Komentari

Vaš komentar