Stoltenberg: Svima je u interesu da se u BiH obnovi misija EUFOR-a

Region 12. okt 202211:05 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da misija EUFOR-a (Altea) u Bosni i Hercegovini, uz podršku Alijanse, pomaže u rešavanju izazova sa kojima se ta država suočava.

„Jedino što ću reći je da nikome nije u interesu da se mandat ne obnovi, jer prisustvo EU tamo, uz podršku NATO-a, pomaže u rešavanju izazova s kojima se Bosna i Hercegovina suočava“, kazao je Stoltenberg u Briselu, preneli su sarajevski mediji.

On je dodao da „neće spekulisati da li će mandat za operaciju EUFOR-a biti obnovljen ili ne“, ističući da bi smanjenjem međunarodnog prisustvo Altee ili NATO-a u BiH „samo otežali tešku situaciju“.

Generalni sekretar NATO je rekao da je sada neizvesno da li će mandat EUFOR-a, koji ističe krajem godine, biti produžen, jer to zavisi od toga da li će Rusija u Savetu bezbednosti UN-a podržatak misije EUFOR-a u BiH.

Govoreći o stanju na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg je ocenio da NATO pažljivo prati situaciju u tom regionu, dodavši da se u poslednjih nekoliko godina Alijansa proširila upravo na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući nedavno Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

„NATO ima istoriju na Zapadnom Balkanu, pomogli smo da se okončaju dva brutalna etnička rata, uključujući i rat u Bosni i Hercegovini. Još smo prisutni na Zapadnom Balkanu sa misijom KFOR-a na Kosovu, kao i našom podrškom sedištu NATO-a u Sarajevu i podrškom za operaciju EU Altea“, zaključio je on.