Subašić: 570 majki Srebrenice umrlo, a nisu našle kosti najmilijih

Region 10. jul 202109:156 komentara
N1

Munira Subašić, predsednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", kazala je da je Udruženje prikupilo podatke o 570 žena koje su umrle, a da nisu našle svoje najmilije, javlja agencija Anadolija.

Povezane vesti:

„Prema evidenciji udruženja, 570 majki se preselilo na bolji i pravedniji svijet. Mnoge su otišle sa jednom željom, a to je da pronađu jednu kost“, izjavila je Subašić.

Ova 75-godišnjakinja je poručila da će nastaviti rad „u ime svih majki koje su tragale za kostima najmilijih, a nisu ih pronašle, nisu došle do istine i pravde“.

„Nijedan mrtav čovek ne može biti samo broj, svaki čovek ima ime i prezime. Svaki čovek je čovek i moramo se tako i ponašati, kao prema živom biću. Kolika god je razlika između živog i mrtvog, tolika je razlika između mrtvog i nestalog, to svi moraju da znaju“, kazala je Subašić.

Poručila je da „ukoliko se nestali ne pronađe, ne bude imao svoj mezar, nije ni živeo ni postojao“.

„Nijedna majka ne može dokazati ni da je imala sina, dok ne bude imala obeležje. To je suština svega. Ima još puno posla, ali i snage u nama. Sve dok živimo borićemo se za istinu koja je naše najveće oružje“, dodala je Subašić.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Potočarima biće ukopani posmrtni ostaci još 19 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MMKS) je u junu ove godine potvrdio presudu kojom je na kaznu doživotnog zatvora osuđen Ratko Mladić, bivši komandant Vojske RS, za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata iz opština u BiH, terorisanje civila za vreme opsade Sarajeva i držanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca.

Sud u Hagu je martu 2019. godine pravosnažno na doživotni zatvor osudio Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske, za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu rata 1992-1995.

Pred međunarodnim sudovima i sudovima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji osuđeno je na desetine osoba i izrečeno je više od 700 godina zatvora za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Komentari

Vaš komentar