Prvooptuženi u slučaju Štrpci oslobođen optužbi za ratni zločin

Region 21. okt 202212:33 > 14:32 4 komentara
Sud BiH, Tužilaštvo BiH
N1

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je krivim saučesnike za zločin počinjen u Štrpcu, na istoku BiH, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na železničkoj stanici, 27. februara 1993. iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić, Petko Inđić, Miodrag Mitašinović, Dragan Šeković i Oliver Krsmanović osuđeni su na po 13 godina zatvora zbog saučesništva u zločinu. Prvooptuženi u predmetu, bivši komandant Vojske RS Luka Dragičević oslobođen je krivice, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Sudija Vesna Jesenković je rekla da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Bobanu Inđiću poverio zadatak i izdao naredbu za mučenje i ubijanje civila. „To nisu potvrdili nijedan svjedok, niti je to bilo vidljivo iz priloženih dokaza“.

Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pešadijske brigade Vojske RS, Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a drugi osuđeni pripadnici čete.

Šekarić i Krsmanović su već ranije osuđeni za druge zločine i trenutno su na izdržavanju kazne. Boban Inđić je ranije bio u predmetu, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Reč je o prvostepenoj presudi na koju je moguće uložiti žalbu. Suđenje je trajalo sedam godina.

Dan pre izricanja presude, u četvrtak su u Višegadu uhapšeni Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić.

Za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je to učinjeno zbog straha „od ometanja pravde“. Iz Tužilaštva BiH su rekli da su želeli da obezbede njihovo prisustvo i zatraže produženje pritvora u slučaju osuđujuće presude.

U voz, na stanici u Štrpcima, ušli su vojnici u maskiranoj uniformi. Bili su to pripadnici paravojne jedinice haškog osuđenika Milana Lukića. Iz voza su izveli 20 osoba, uglavnom Bošnjaka iz Srbije i Crne Gore. Među njima je bilo i državljana BiH.

Odveli su ih u salu osnovne škole u mestu Prelovo gde su ih opljačkali i pretukli. Potom su ih, svezane, kamionom odvezli u jednu garažu u višegradskom selu Mušići pokraj Drine, gde su ih likvidirali iz vatrenog oružja. Žrtve zločina ubijene su i bačene u reku Drinu.

Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore (građani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije) – Prijepolja, Bijelog Polja, Beograda i Podgorice. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv četiri lica koja se terete kao neposredni počinioci. Sudu u Srbiji trebalo je tri i po godine da potvrdi optužnicu protiv njih, podignutu u martu 2015. godine.

Milan Lukić, osuđen na doživotni zatvor u Hagu zbog ratnih zločina u Višegradu, optužen je i za ovaj zločin 2019. godine u BiH.

Za zločin u Štrpcima do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je 2003. godine pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, osuđen na 15 godina zatvora, a Jovičić je pred Sudom BiH priznao krivicu i osuđen je na kaznu zatvora od pet godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare