Sud BiH raspisao poternicu za generalom Mahmuljinom, osuđenim za ratne zločine

Region 28. nov 202218:063 komentara
Izvor: N1

Sud Bosne i Hercegovine izdao je nalog za raspisivanje međunarodne potrenice za penzionisanim generalom Armije BiH Sakibom Mahmuljinom, koji je pobegao iz zemlje nakon što je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina.

Pročitajte još:

Mahmuljin je od 1992. do 1995. godine bio komandant Trećeg korpusa Armije BiH, a u aprilu je, nakon suđenja koje je trajalo punih šest godina, pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, prenela je Hina.

Proglašen je krivim po komandnoj odgovornosti za zločine koje su u zoni odgovornosti njegovog korpusa počinili dobrovoljci iz islamskih zemalja, koji su se na strani Armije BiH borili u sastavu jedinice „El mudžahid“.

Presuda se odnosi na zločine počinjenje nad zaroblejnim civilima srpske nacionalnosti i pripadnicima vojske bosanskih Srba na planini Ozren u centralnoj Bosni.

Iako je praksa da se osobe osuđene na zatvorske kazne duže od pet godina odmah po izricanju presuda pritvaraju, sud to u ovom slučaju nije uradio, nego mu je dozvolio boravak na slobodi do upućivanja na izdržavanje kazne.

Mahmuljin je trebalo da dođe u zatvor 23. novembra, ali su njegovi advokati obavestili sud da je, navodno zbog lečenja, otišao u Tursku.

Komentari

Vaš komentar