Sud u Skoplju odredio pritvor Ljupču Palevskom, osumnjičenom za ubistvo 14-godišnje devojčice

Region 05. dec 202313:55 4 komentara
Ilustracija / Robert Atanasovski/AFP (arhiva)

Krivični sud u Skoplju odredio je danas 30-dnevni pritvor Ljupču Palevskom, prvoosumnjičenom za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje V.Đ. i 74-godišnjeg berbera P.Ž, koji se nalazi u bekstvu.

Kako se navodi u saopštenju, „sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda Skoplje, postupajući po predlogu Osnovnog javnog tužilaštva tog grada, doneo je rešenje kojim je prihvatio predlog tužilaštva i LJ.P. sa nadimkom P. iz Skoplja“.

Ljupču Palevskom zvanom Palčo, precizira se, „odreeđena je mera pritvora od 30 dana od dana pronalaska i lišenja slobode, zbog postojanja osnova iz člana 165 Krivičnog zakonika, odnosno opasnosti od bekstva, ometanja krivičnog postupka uticajem na svedoke ili ponavljanja krivičnog dela“.

Sudija je takvu odluku doneo jer, prema naredbi za sporvođenje istražnog postupka, za Palevskog postoji osnovana sumnja da je izvršio krivična dela „ubistvo“, „otmica“ i „izazivanje opšte opasnosti“.

Printscreen/ TV Telma

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije raspisalo je sinoć međunarodnu poternicu za Palevskim, koji je osumničen da je organizovao otmice i lično ubio 14-godišnju V.Đ. iz Skoplja 27. novembra i 74-godišnjeg P.Ž. iz Velesa 22. novembra.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski rekao je juče da je Palevski 30. novembra, sa advokatom, pobegao vozilom u Beograd, a potom u Bugarsku.

Za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje devojčice V.Đ. osumnjičeno je pet osoba, među kojima je i njen otac.

Krivični sud u Skoplju je podsetio da je sudija za prethodni postupak juče odredio protvor od 48 sati ocu devojčice Aleksandru Đorčevskom, koji je prethodno u polciji proveo 24 sata na isptivanju.

Pritvor od 48 sati juče je, dodaje se, određen i za još troje osumnjičenih za ubistvo V.Đ. i P.Ž..

Prema izjavama osumnjičenih, Aleksandar Đorčevski je Pavleskog obavestio kada će devojčica napustiti svoj dom u naselju Debar malo u cnetru Skoplja i uputiti se u školu.

Devojčica je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10.00.

Printscreen/ Reuters

Njeno telo pronađeno je u ataru sela Brazda na periferiji Skoplja, gde se nalazio i zapaljeni automobil „sitroen“, koji je korišćen za njenu otmicu.

Njenom ubistvu prethodila je otmica i ubistvo 74-godišnjeg  P.Ž, vlasnika sitroena, koji je prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 evra.

U međuvremenu je završena obdukcija njenog tela u Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju u Skoplju i telo je danas ;predato porodici.

Prema pisanju medija, prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski, koji je trenutno u bekstvu u inostranstvu je, u pitanju je čovek koji je bio čelnik skopskog odbora SDSM, sada ima marginalnu desničarsku prorusku partiju „Desna“, bavio se građevinarstvom, bio vlasnik nekadašnjeg nedeljnika „Start“, a ranije je po poternici Hrvatske bio priveden u Srbiji.

Policija Severne Makedonije je saopštila da je 2019. Protiv njega podneta je krivična prijava zbog neovlašćenog prisluškivanja i audio snimanja, kao i prekršajna prijava zbog vređanja policijskog službenika, a 2020. krivična prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija i nepoštovanja zdravstvenih propisa tokom epidemije.

Protiv Palevskog je „2005. godine podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja i posebne slučajeve falsifikovanja isprava, 2002. godine zbog lažnog prijavljivanja krivičnog dela, a 2000. godine zbog poreske utaje“, piše u policijskom saopštenju.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare