Sukob Plenkovića i MIlanovića i poslednjeg dana kampanje: Ko je „kum kriminala“, a ko gura Hrvatsku u „ruski svet“

Region 15. apr 202417:11 0 komentara
plenković milanović n1
N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović nastavili su i danas, poslednjeg dana predizborne kampanje, verbalni sukob.

Plenković, koji je premijerski kandidat vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, ponovo je ocenio da premijerski kandidat opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović „gura Hrvatsku u ruski svet“, a Milanović je premijera nazvao „kumom kriminala u Hrvatskoj“ i „herojskim zecom“.

U Hrvatskoj se u sredu održavaju redovni parlamentarni izbori, na kojima će se glavna bitka voditi između HDZ i SDP. Predizborne ankete predviđaju da će relativni pobednik biti HDZ, što znači da nijedna stranka neće moći samostalno da formira vladu, već će ona zavisiti o postizbornim koalicijama.

Premijer, koji se bori za treći mandat zaredom, rekao je na završnoj konferenciji za novinare HDZ u Zagrebu da očekuje veliku podršku na izborima i uverljivu pobedu svoje stranke. On je pozvao desne birače da daju glas HDZ, a ne njihovim glavnim oponentima na desnom spektru, Mostu i Domovinskom pokretu, jer bi to, kako je ocenio, na vlast dovelo levicu. On je ocenio da su te stranke tu da bi uzele deo birača na desnom političkom spektru i podržale levicu.

Na pitanje novinara o snimcima koje je objavio nedeljnik Nacional sa zatvorenog HDZ-ovog sastanka na kojem vređa poslanike opozicije iz Mosta i Domovinskog pokreta, kao i predsednika Milanovića i pojedine nezavisne medije koje naziva „osovinom zla“, Plenković je odgovorio da je reč o „interno, mobilizirajućem sastanku“ i da to nije trebalo da bude javno.

On je dodao da je „malo slobodnije rekao ono što sve vreme govori javno“, kao i da poštuje medije, te da je izraz „osovina zla“ koju je upotrebio bila stilska figura.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji nije zvanični kandidat na predstojećim izborima, jer je Ustavni sud zabranio njegovu kandidaturu zbog toga što nije nije podneo ostavku, oglasio se na Fejsbuku.

„Andreju Plenkoviću ne smetaju pljačka države i korupcija koju godinama sprovode članovi HDZ-ovog kartela. Ne smeta mu što vodi najkorumpiraniju Vladu u hrvatskoj istoriji, ali smetaju mu oni koji govore o tome i mediji koji još slobodno pišu o njegovom kriminalu i korupciji“, napisao je Milanović.

On je dodao da Plenković sad njih proglašava neprijateljima i zaverenicima „kao svaki raskrinkani i ugroženi diktator“.

Milanović je ocenio da je sad svima javno zašto je Plenković uoči izbora doneo izmene Krivičnog zakona kojima je uveo kažnjavanje curenja informacija iz sudskih istraga, poznat kao Lex AP (Andrej Plenković), i postavio Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

„Slobodni mediji pretnja su Plenkovićevom kriminalnom režimu i ako ih ne može kupiti onda će ih ućutkati represijom i silom. I tome se moramo suprotstaviti, jer bez slobodnih medija nema slobodnog društva“, napisao je Milanović koji je najavio da će posle izbora ukinuti Lex AP.

U izjavi novinarima tokom posete Koprivnici, Milanović je rekao da je Plenković „kum kriminala u Hrvatskoj“ i nazvao ga „herojskim zecom“, prenosi N1 Zagreb.

I predsednik SDP Peđa Grbin pozvao je u završnom obraćanju građanima da biraju između korupcije, lopovluka, klijentelizma i bolje Hrvatske koju donosi koalicije levog centra „Reke pravde“ okupljena oko SDP.

U Hrvatskoj u ponoć počinje izborna tišina pred parlamentrane izbore u sredu. Ona će trajati do zatvaranja birališta u sredu u 19 časova kada će biti zatvoreno oko 6.500 biračkih mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!