Suparnica Dodika osniva novu stranku, spekulacije o podršci Aleksandra Vučića

Region 27. mar 202319:31 53 komentara

U Banjaluci je potvrđeno ono o čemu se danima spekulisalo - Jelena Trivić, glavna suparnica Milorada Dodika na prethodnim predsedničkim izborima, osniva novu stranku. Ta potvrda otvorila je nove spekulacije, pre svega o navodnoj podršci predsednika Srbije Jeleni Trivić, i tome da li je slučajno to što ona svoj Narodni front formira u trenutku kada i Vučić Narodni pokret.

Cvećem na košulji i buđenjem proleća Jelena Trivić najavila je buđenje nove političke opcije. Nakon „medijske ilegale“ i brojnih spekulacija o tome kako dalje, ona je konačno najavila: „Formiraćemo novi Narodni front Republike Srpske. Jer i našoj majci Srbiji potrebna je jaka Republika Srpska. Republika Srpska je naša domovina i imamo veliku odgovornost prema onima koji su nam je ostavili. Koji su dali živote za nju, ali imamo i obavezu i veliku odgovornost prema budućim generacijama”.

A to je, kaže, pre svega krah „režima“, kako naziva aktuelnu vlast.

Dan nakon zvaničnog saopštenja o budućnosti svog političkog puta, Jelena Trivić nije raspoložena da o svemu priča za medije. Ona za N1 kaže i da nije u poziciji da govori zbog brojnih obaveza koje je ranije preuzela, kao i plana da u narednom periodu obiđe opštine i gradove u Republici Srpskoj.

Odgovora nema, ali se zato spekulacije nastavljaju. Analizira se okruženje koje mnogi povezuju sa nekima u kojima je glavnu ulogu imao predsednik Srbije.

Simbolika se traži i u dekoru – zastava Srbije iza Trivićevih leđa utvrđuje mišljenje mnogih da je nova politička opcija nastala pod paskom Aleksandra Vučića, koji u Srbiji najavljuje formiranje nadnacionalnog pokreta sličnog imena. Trenutno nema konkretnih dokaza o povezanosti, a mistifikacija samo doprinosi promociji, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković.

„Odavno je poznato da bi u Beogradu drugačije igrali prema Republici Srpskoj da je postojala jaka politička opcija na koju se moglo osloniti i da je ona i dalje predstavljala autentičnu volju srpskog naroda“, rekao je Vuković. .

Na političkoj sceni Republike Srpske trenutno postoje tri opozicione parlamentarne političke opcije – PDP, koji Trivić formalno još nije napustio, SDS i Lista za pradvu i red. Dve najveće, SDS i PDP – nude podršku.

Komentari (53)

Vidi sve komentare