Svi poslanici parlamenta Republike Srpske dobili poziv za današnji miting

Region 20. apr 202214:10 0 komentara
Fena

U Skupštinu Republike Srpske stigao je poziv svim poslanicima da dodju na skup koji u Banjaluci organizuje rukovodstvo Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) pod sloganom "Sloboda".

Dopis je upućen svim poslaničkim klubovima, ima pečat BORS-a, ali nije potpisan.

U dopisu je navedeno da se skup organizuje „zbog pokušaja nadležnih lica medjunarodne zajednice da kreiraju ustavno-pravni poredak u Republici Srpskoj“.

Povezane vesti

„Pozivamo vas da zajedno izrazimo nezadovoljstvo nametanjem odluka protiv interesa srpskog naroda i iskažemo jedinstvo u odbrani ustavnih prava i nadležnosti Srpske“, navodi se u dopisu.

Reagujući na dopis, potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik te stranke u parlamentu RS Igor Crnadak rekao je da nejasno ko tačno šalje poziv jer nije potpisan.

Crnadak je naveo da neće prisustvovati današnjem skupu, ocenivši da je reč o stranačkoj aktivnosti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i vladajuće koalicije, odnosno, kako je ocenio, o dogadjaju koji je od samog početka postavljen kao podrška pojedincima u SNSD, a ne kao podrška Republici Srpskoj.

„Nažalost, deo boračke populacije je stavljen u funkciju režima, jer se ne žele suprotstaviti najvećoj opasnosti za Srpsku, a to su korupcija i privatizovanje njenih institucija, čak ni onda kada vlast radi direktno protiv boraca“, naveo je Crnadak u odgovoru organizatorima skupa.

Dodao je da je „posebno šokantno da je rukovodstvo BORS ćutalo kada je objavljeno da je vlast SNSD, za vreme pandemije korona virusa, pljačkala i borce i čitav svoj narod“.

„Ćutali ste i kada je objavljeno da je najuža porodica Dodikove savetnice Ane Trišić-Babić, u najtežem vremenu za naš narod od rata do danas, zaradila od Republike Srpske 30 miliona na medicinskoj opremi“, naveo je potpredsednik PDP.

On je kazao da većina boraca osudjuje takvo „nemoralno i razbojničko ponašanje funkcionera Republike Srpske, jer to nije ono za šta su se borili i za šta su izgubljeni toliki životi“.

Crnadak je naveo i da su institucije Republike Srpske godinama „okupirane, jer o svemu odlučuje jedan čovek i njegov Izvršni komitet“.

Prema saznanjima Bete, poziv na današnji skup prosledjen je i svim ministarstvima RS, a na društvenim mrežama je proteklih dana objavljivanja prepiska putem vibera, iz koje se vidi da funkcioneri SNSD iz Banjaluke pozivaju članstvo na skup i traže da svako od njih na miting dovede po nekoliko osoba.

Opozicione stranke, SDS i PDP, ranije su saopštile da ne podržavaju održavanje tog skupa, navodeći da SNSD time „manipuliše borcima i javnošću kako bi sačuvao vlast“.