Svima dosadila korona: Ogromne gužve na hrvatskim putevima ka Jadranskom moru

Region 03. jun 202121:03 komentara
Pixsell/Zeljko Hladika

Hrvatske puteve ka Jadranskom moru i granične prelaze danas su obeležile ogromne gužve i kilometarske kolone, koje su na obilaznici oko Zagreba dosezale i 10 kilometara, i tuda je za samo četiri sata prošlo 15 hiljada vozila.

Povezane vesti

U Hrvatskoj, prema podacima sistema eVisitor, trenutno boravi oko 125 hiljada turista, od čega je 110 hiljada iz inostranstva. Najviše turista u ovom trenutku je u Istri – 51 hiljada, na Kvarneru su 22 hiljade, a u splitskoj i zadarskoj županiji oko 15 hiljada turista, prenosi N1 Zagreb.

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Nemačke – njih 55 hiljada, zatim Austrije – 16 hiljada, te Poljske, Slovenije i Češke. U odnosu na isti period prošle godine, danas je u Hrvatskoj tri puta više turista, ali ipak upola manje nego rekordne 2019. godine.

Šef granične policije na Bregani: Danas je ušlo više od 12 hiljada ljudi

“Možemo reći da dolazi do normalizacije saobraćaja. Možemo reći da je u Hrvatsku danas ušlo preko 12 hiljada ljudi i da je to značajan porast u odnosu na prošlu godinu. Dolaze najviše iz susednih zemalja: Slovenije, Italije, Nemačke, Austrije…”, kazao je za RTL vođa smene na graničnom prelazu Bregana (ka Sloveniji).

Potvrdio je da neki strani turisti već dolaze s kovid pasošima.

“Imali smo slučajeve da neke države koriste kovid-potvrdu. To nam značajno ubrzava proces”, kazao je, dodavši da se i dalje u Hrvatsku može ući s jednim od tri dokumenta – PCR ili antigenskim testom (PCR test ne sme biti stariji od 72 sata, a antigenski ne sme biti stariji od 48 sati), potvrdom o vakcinaciji ili potvrdom o preležanom kovidu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.