Tajms: Zapad priprema sankcije za lidere bosanskih Srba da bi se izbegao rat

Region 13. nov 202113:298 komentara
Izvor: N1

Zapadne sile pripremaju niz sankcija protiv lidera bosanskih Srba koji zbog svojih poteza mogu da izazovu raspad BiH i pokrenu novi sukob na Balkanu, piše britanski list Tajms (The Times).

„Prema diplomatskim izvorima, SAD i Velika Britanija pripremaju mere za kažnjavanje nacionalističkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, a Nemačka u Evropskoj uniji ima slična nastojanja“, naveo je list.

Iako je Dejtonski mirovni sporazum osigurao mir, Tajms piše da Zapad strahuje da bi „nove separatističke aktivnosti mogle da nanesu veliki udarac zapadnoj diplomatiji, posevno ukoliko se uzme u obzir neslavan završetak misije u Avganistanu“.

„Vlada SAD i Evropa strahuju da će raspad BiH zadati još jedan udarac diplomatiji ovih zemalja pogotvo posle raspada avganistanske vlade koju su podržavale zapadne zemlje. Od svega što se dešava u BiH, najveću korist bi mogle da imaju Rusija i Kina koje šire uticaj na tom prostoru“, navodi se u tekstu Tajmsa.

U poslednjih nekoliko dana medju diplomatskim krugovima intenzivirana je priča o uvodjenju sankcija Miloradu Dodiku kao i drugim zvaničnicima u RS-u i kompanijama koje su povezane s njima.

Komentari

Vaš komentar