Tegeltija: Zbog čudnog stava Kosova nije usvojena zajednička deklaracija u Beču

Region 18. jun 202120:40
TANJUG/ZORAN MIRKOVIĆ

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je u Beču da je na Samitu o Zapadnom Balkanu postignut veliki stepen saglasnosti o svim ključnim pitanjima koja opterećuju zemlje regiona, ali da zbog "čudnog stava" delegacije Kosova nije postignut konsenzus o usvajanju deklaracije.

On je naveo da je deklaracija trebalo da bude prosledjena Savetu Evrope kao zajednički stav svih zemalja, ne pojasnivši za Radio-televiziju Republike Srpske šta je bila suština stavova kosovske delegacije.

Tegeltija je posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom izjavio da je Austrija jedna od retkih zemlja sa kojima BiH ostvaruje suficit, koji se svake godine povećava. On je dodao da BiH i Austrija imaju dobre medjusobne odnose, bez otvorenih pitanja.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o borbi protiv koronavirusa, istakavši da će BiH i zemlje Zapadnog Balkana u avgustu dobiti značajnu količinu vakcina od Austrije po sistemu kupovine, što će omogućiti da se gradjanima ponudi dovoljno vakcina pre jeseni.

Povezane vesti:

„Mi ćemo nastaviti da dogovaramo nabavku vakcina i sa drugim zemljama, ali ova količina od oko 300.000 iz Austrije biće nam veliki podstrek“, naglasio je Tegeltija.

On je rekao da je sa Kurcom razgovarao i o migranstkoj krizi, ističući da BiH trpi prevelik pritisak migracija s obzirom na broj stanovnika i na površinu. Tegeltija smatra da nije dobro to što se migranti zaustavljaju na granici između BiH i Hrvatske, a da im se sa druge strane omogućava nesmetano kretanje od ulaska u EU sve do BiH.

Tegeltija je naveo da je jedna od tema razgovora bila proširenje EU i da je Austrija prijatelj svim zemaljama Zapadnog Balkana, posebno BiH, u nastojanju da napravi prvi sledeći korak u procesu pridruživanja EU. On je naglasio da je austrijski kancelar obećao da će biti ambasador BiH i da će pokušati da ubedi sve one zemlje, koje imaju sumnju prema proširenju EU, da nema Evrope bez svih zemalja Zapadnog Balkana u Uniji.

Komentari

Vaš komentar