Temeljni ugovor „zaljuljao temelje“ vlasti u Crnoj Gori – moguća dva scenarija

Region 03. avg 202219:0629 komentara

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisali su u Podgorici Temeljni ugovor. Vrlo brzo usledila je inicijativa nekoliko poslaničkih klubova, na čelu sa DPS-om, za glasanje nepoverenja vladi. Oni koji prate situaciju u Crnoj Gori veruju da predstoji jedan od dva scenarija: novo prekomponovanje vlade ili novi izbori.

Bez prethodne zvanične najave, patrijarh Srpske pravoslavne crkve je u sredu ujutru stigao u Podgoricu.

Povezane vesti

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora – poruke mira i naizgled kraj dvogodišnje krize u Crnog Gori.

„Nismo hteli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere. Niti smo imali ambicije da postavimo bilo šta više pod bilo koje druge verske zajednice. Ali naravno logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Verujem da na ovaj način okrećemo novi list, okrećemo se novim izazovima, koji ne fale našem društvu i našem okruženju ali sve sa željom da na kraju zaista gradimo društvo pravde, gradimo društvo jednakosti. I pravo koje tražimo za sebe da damo i drugima“, kazao je Dritan Abazović, predsednik vlade Crne Gore.

Međutim, očekivani izazovi usledili su istog dana.

Klubovi poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratska partija-Liberalna partija, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca predali su u skupštinsku proceduru predlog da se glasa o nepoverenju 43. Vladi Crne Gore.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju razlog za podnošenje predloga su izostali rezultati Vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora. Abazoviću, između ostalog zameraju da je odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom stavio u prvi plan, ignorišući stavove najznačajnijih stručnjaka u zemlji. Optužuju ga da je svojim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu.

Temeljni ugovor je istog dana bio i tema još uvek aktuelnog sastava crnogorske vlade.

„Nije lepo i primereno da vam bilo ko na upad da vam bilo ko dođe u kuću da biste ga nešto častili“, ocenio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i dodao: „Nemate, vi, predsedniče vlade, nikakvo pravo da nešto ratifikujete…više no moja baba“.

„Bez protesta, bez vike, bez galame, bez i nekog velikog medijskog pumpanja. I ja mislim da je to veliki korak unapred za našu zemlju“, poručio je Abazović.

Za Demokratski front potpisivanje temeljnog ugovora je ispravljanje velike nepravde i diskriminatorskog odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Abazović je ovim ispunio obećanje iz 2020. godine – kaže Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Ukoliko bude izglasano nepoverenje vladi, po njegovom mišljenju, moguća su dva scenarija. Jedan je nova stara vlada.

„I onda se vraćamo na onu većinu koja je postojala u vreme prethodne vlade Zdravka Krivokapića. Međutim čak i ako se to desi na ovom glasanju o poverenju vladi izvesno je da će vrlo brzo doći do pada vlade. Ta vlada bi mogla da preživi samo tehnički u određenom periodu sa nekom ograničenom agendom koja bi išla u pravcu pripreme za nove izbore“, ocenjuje Krstić.

Veruje da bi na tim izborima DPS i Socijaldemokrate pokušavali da mobilišu birače protiv temeljnog ugovora ali ne veruje da im to može doneti značajan rezultat jer, kako kaže, većina u Crnoj Gori ipak nije protiv Temeljnog ugovora.

Komentari

Vaš komentar