Tihanovskaja u poseti Hrvatskoj: Belorusija je postala veliki zatvor

Region 26. jan 202311:505 komentara
Anadolija/Stipe Majic

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se sa Svetlanom Tihanovskajom, liderkom beloruske opozicije u inostranstvu, pri čemu je iskazana podrška Hrvatske demokratskim snagama u Belorusiji koje se protive ratu protiv Ukrajine.

Grlić Radman je istakao da je ovo prva poseta Hrvatskoj Svetlane Tihanovskaje, koja je, ocenio je, predstavnica beloruskih opozicionih demokratskih snaga, koja se bori za demokratsku budućnost beloruskog naroda.

„Zajedno sa našim evropskim saveznicima podupiremo težnju beloruskog naroda za vladavinom prava, demokratskim standardima i slobodnim i pravednim izborima“, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je situacija u Belorusiji visoko na listi prioriteta Evropske unije, osudio je progon koji je pokrenut protiv Tihanovskaje, kao i kršenje ljudskih prava i slobode govora u Belorusiji od strane Lukašenkovog režima.

„Hrvatska podržava dalju implementaciju mera prema Lukašenkovom režimu kojima Evropska unija nastoji da odvrati beloruske vlasti od nasilja nad mirnim demonstrantima i od instrumentalizacije migranata u političke svrhe putem hibridnih napada na granice EU. Osuđujemo sve načine na koje Rusija preko Lukašenkovog režima deluje na područje Ukrajine“, naglasio je Grlić Radman.

Svetlana Tihanovskaja je pohvalila proaktivnu politiku Hrvatske u pomoći Ukrajini na međunarodnoj političkoj sceni.

„Razgovarali smo kako sprečiti učešće beloruskih trupa u ratu protiv Ukrajine, kako pomoći beloruskim partizanima i dobrovoljcima i ojačati izolaciju Lukašenka na međunarodnom nivou“, navela je Tihanovskaja.

Razgovor se dotakao i stipendija za pomoć ugroženim beloruskim studentima i pomoći dijaspori u Hrvatskoj.

„Belorusija je postala veliki zatvor i važno je da se obezbedi da ljudi mogu napustiti zemlju kako bi nastavili svoju borbu“, dodala je Tihanovskaja, govoreći o vizama za beloruske građane.

Tihanovskaja je upozorila kako je potrebno razlikovati građane Belorusije od Lukašenkovog režima, istakavši kako je 86 odsto Belorusa protiv učešća Belorusije u agresiji na Ukrajinu.

Ocenila je da pripadnici tamošnje vojske ne žele da učestvuju u ratu protiv Ukrajine i da njihovi građani Ukrajinu smatraju prijateljskom zemljom. Izrazila je zato sumnju da će beloruska vojska učestvovati u tom ratu jer je, navela je, Lukašenko procenio da bi veliki broj vojnika prešao na ukrajinsku stranu.

Belorusija nije Rusija. Belorusija je uvek bila deo evropske zajednice kojoj težimo, poručila je.

„Ešaloni ruske opreme i vojnika stigli su u Belorusiju, u čemu su ih ometali naši partizani onesposobljavanjem železničkih linija, što je pomoglo u usporavanju ruskih trupa u naletu na Ukrajinu u početku rata. Lukašenko je jeftin Putinov saveznik, vrlo poslušan, njih obojica znaju da bi mobilizacija beloruskih trupa u ovaj rat destabilizovala ionako destabilizovanu zemlju. Prisutnost ruskih trupa u našoj zemlji drži u strahu građane Belorusije“, dodala je.

Tihanovskaja se sastala i sa predsednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Komentari

Vaš komentar