Tihanovskaja u Sloveniji: Demokratija će sigurno pobediti u Belorusiji

Region 03. maj 202118:15 > 18:15 1 komentar
CARLOS COSTA/AFP

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar u ponedeljak je u Ljubljani razgovarao sa čelnicom beloruske demokratske opozicije Svetlanom Tihanovskajom, obećavši da će ljudska prava ostati visoko na agendi Evropske unije i u vreme slovenačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini ove godine.

Logar je, nakon neformalnih razgovora sa Tihanovskajom, koja je u egzilu, kazao da je u aktivnostima za demokratizaciju Belorusije u toj zemlji bilo uhapšeno više desetina hiljada učesnika protesta i aktivista, od kojih su mnogi dobili i visoke novčane ili zatvorske kazne, a izrazio je podršku demokratskim stremljenjima u toj državi.

Slovenija će tokom svog predsedavanja Savetom EU biti i domaćin samita Evropska unija – Istočno partnerstvo, na kome će situacija u Belorusiji biti jedna od važnih tema, kazao je u izjavi nakon susreta Logar, dodavši da će Slovenija kod država partnera upozoravati na važnost borbe za demokratiju u Belorusiji.

Tihanovskaja je rekla nakon susreta sa Logarom da je potrebno glasno upozoravati na prilike u Belorusiji i podržati demokratsku opoziciju u njenim nastojanjima za uspostavu demokratije, jer će ta nastojanja sigurno ostvariti pobedu.

„Belorusija je u središtu demokratske i humanitarne krize, a jedini izlaz iz te krize su izbori“, kazala je, dodavši kako se nada da će do pobede demokratskih snaga doći još u vreme slovenačkog predsedavanja Savetom EU.

Tihanovskaja je upozorila na teško stanje zatvorenih pripadnika pokreta za demokratske promene u Bjelorusiji, rekavši da se tamo događaju zverstva i mučenja zatvorenika.

Sa Tihanovskajom je u ponedeljak razgovarao i premijer Janez Janša, a u utorak će je primiti i slovenački predsednik Borut Pahor.