Trudnica iz Hrvatske ipak ide na prekid trudnoće u Sloveniju

Region 12. maj 202217:49 > 18:01 4 komentara
N1

Trudnica Mirela Čavajda odlučila je da zbog hitnosti situacije u kojoj se nalazi, prekid trudnoće obavi u Sloveniji budući da zagrebačka bolnica "nije u mogućnosti da pruži zdravstvenu brigu u skladu s odlukom drugostepene komisije", saopštila je njena advokatica. Iz bolnice poručuju da su trudnicu informisali o prekidu trudnoće koji je moguće obaviti u njihovoj bolnici, ali da je ona to odbila.

U skladu s odlukom drugostepene komisije koja je u sredu odobrila prekid trudnoće u šestom mesecu zbog teške bolesti ploda i pozivu koju joj putem medija uputio ministar zdravstva Vili Beroš, Čavajda se u četvrtak obratila zagebačkoj Klinici za ženske bolesti (Petrova bolnica).

Pročitajte još:

„Bolnica u Petrovoj, međutim, nije u mogućnosti da pruži zdravstvenu brigu u skladu s odlukom drugostepene komisije i odredbama zakona koji reguliše prekid trudnoće. S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena porodica odlučili su da se, radi postupka prekida trudnoće, obrate kliničkoj bolnici u Ljubljani“, saopštila je advokatica Vanja Jurić.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da podržava odluku Čavajde i da će hrvatski zdravstveni sistem snositi troškove zdravstvenog postupka.

Kliničko-bolnički centar (KBC) Zagreb je saopštio da su Čavajdu informisali o načinu prekida trudnoće koji je moguće učiniti u Petrovoj bolnici, ali da je ona to odbila.

„Od lekara, i to specijaliste ginekologije i opstetricije i specijaliste pedijatra s užom specijalizacijom iz neonatologije, Čavajda je dobila informacije vezane uz način prekida trudnoće koji je moguće učiniti u Klinici za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb (indukcija prevremenog porođaja), što je gospođa Čavajda u ovom trenutku odbila“, ističu iz KBC Zagreb.

Slučaj Mirele Čavajde potresao je Hrvatsku i izazvao oštre kritike udruženja za zaštitu ženskih prava koja su za četvrtak uveče najavila proteste širom zemlje kojima žele da podrže ovu trudnicu, kao i sve žene koje su doživele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se krše prava na zdravlje.

Bolnice u Zagrebu ranije su Čavajdi odbile da obave prekid trudnoće u šestom mesecu, iako su doktori utvrdili da plod ima agresivni tumor na mozgu, te da čak i da preživi, teško da će moći normalno da živi.

U međuvremenu je Čavajda pokrenula proceduru u Sloveniji, gde su lekari odmah utvrdili da je dijagnoza jako loša i da nema ništa sporno u prekidu trudnoće. Slovenačke komisije odobrile su joj abortus, a budući da je reč o državljanki Hrvatske, zahvat košta oko 5.000 evra.

Pošto su mediji objavili njeno svedočanstvo, Ministarstvo zdravlja saopštilo da je prekid trudnoće u Hrvatskoj dozvoljen i posle 10. nedelje trudnoće ako za to postoje medicinski razlozi i uz odobrenje komisije.

Potom su iz zagrebačke Bolnice Sveti Duh potvrdili da postoje opravdani razlozi za prekid trudnoće, ali su naveli da oni nemaju stručnjake za obavljanje takvog postupka. Tri bolnice su odbile da izvrše prekid trudnoće iako zakon omogućava abortus i posle isteka deset sedmica.

Nedavna istraživanja koja su objavljena u hrvatskim medijima su pokazala da se oko 60 odsto ginekologa u Hrvatskoj poziva na prigovor savesti, a u nekim manjim mestima nema nijednog ginekologa koji obavlja abortus. Hrvatski propisi omogućavaju lekarima da se pozovu na prigovor savesti zbog etičkih, verskih ili moralnih uverenja.

Komentari (4)

Vidi sve komentare