Turković: Otcepljenje Republike Srpske već počelo, pretnja od Rusije na Balkanu

Region 29. maj 202214:39 20 komentara
N1

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković ocenila je za italijanski list "Korijere dela sera" da je otcepljenje Republike Srpske "već počelo" i istakla da postoji pretnja od uticaja Rusije na Balkanu."U Bosni i Hercegovini je otcepljenje Republike Srpske već počelo, a Evropska unija ima jednostavan metod, što malo košta, da učini kako Balkan ne bi potpao pod ruski uticaj, a to je da neodložno prihvati kandidaturu BiH za članstvo", izjavila je Turković.

Ona je navela da „Srbija mora da se opredeli između Brisela i Moskve“ i da je zabrinuta, jer „Moskva želi da postane velika kao nekad“. Rekla je da se Rusija „bez sumnje neće zaustaviti“, da neće krenuti „samo na Moldaviju i Pridnjestrovlje“, već i na Balkan.

Povezane vesti

„Srbija mora odlučiti da li će biti s EU ili s Moskvom, a oni žele da postanu deo EU dok istovremeno održavaju snažne veze s Rusijom“, rekla je Turković.

Ona je dodala da BiH ne zna kako će se Srbija ponašati u budućnosti i da misli da je trenutak da se donese odluka kuda će „Zapadni Balkan ići“, što zavisi i od Zapadnog Balkana i od Evropske unije.

U vezi sa potencijalnim otcepljenjem Republike Srpske, Turković je ocenila da kad „donesene odluke Republike Srpske idu u tom pravcu“ i u roku od godinu dana postaju pravosnažne, ukoliko Milorad Dodik u oktobru pobedi na izborima, „on će bez sumnje sprovesti svoj plan“ za Republiku Srpsku.

Turković smatra da ako bi BiH postala kandidat za članstvo u EU, to bi bila „snažna poruka za bosanske Srbe u Republici Srpskoj“, pa bi oni neodlučni „mogli glasati za kandidate koji su pre za EU, nego za one koji su za Rusiju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare