Turković: Vučić da se ogradi od izjave Vulina o „srpskom svetu“

Region 19. jul 202112:04 23 komentara
N1

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da očekuje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić "odmah ogradi" od izjava ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina o "ujedinjenju srpskog sveta".

Povezane vesti:

“Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima cilj da pripoji delove Bosne i Hercegovine Srbiji“, rekla je Turković.

Ona je dodala da Vulinova izjava, kojom je „decidno rekao da ujedinjenje Srba znači ‘jedinstvena država'“, predstavlja „flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabilizovanje cele regije Zapadnog Balkana i zloslutna pretnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida“.

Turković smatra da ovakva retorika „čini apsolutno besmislenom sve izjave“ predsednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

“Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije. Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Veća za sprovođenje mira”, zaključila je Turković.