Tužilac i odbrana na ročištu Mamiću: Nema osnova da bude izručen Hrvatskoj

Region 12. avg 202114:55
Izvor: N1 (arhiva)

U Sudu BiH održano je ročište po zahtevu Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića. Odbrana i Tužilaštvo BiH izjavili su da nema zakonskog osnova da Mamić bude izručen Hrvatskoj.

Tužilac Oleg Čavka kazao je da, bez obzira što je Hrvatska dostavila urednu dokumentaciju, ne postoji utemeljenje za Mamićevo izručenje i zbog toga što je deo krivičnih dela za koja se Mamić tereti počinjen na teritoriji BiH. Dodao je da je za ta dela u BiH zaprećena kazna zatvora u trajanju manje od godinu dana, te da zbog toga po zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći nema osnova za izručenje.

Odbrana se usaglasila sa Tužilaštvom BiH. Advokat Davor Martinović kazao je da su po sredi politički ciljevi, a ne pravni, te da je Mamić zapravo zviždač jer je „prokazao korumpirane sudije u Hrvatskoj“. Dodao je da je na sceni medijska hajka protiv Mamića u Hrvatskoj.

Na kraju ročišta sudu BiH se obratio i Zdravko Mamić, koji se zahvalio organima BiH što su mu omogućili normalan život te kazao da „umesto da dobije nagrade za to što je ukazao na korumpirane sudije primoran je da proživljava ovo“.

Tužilaštvo BiH zatražilo je mere zabrane kojima mu se zabranjuje putovanje i oduzima pasoš. Utvrđeno je da se Mamić redovno odazivao na pozive pravosuđa BiH. Odbrana je kazala kako nema razloga za izricanje mera zabrane, ali da se neće žaliti.

Odluku o zahtevu Hrvatske za izručenje Mamića Sud BiH će doneti u narednih mesec dana.

Komentari

Vaš komentar