Tužilac traži da Gruevski bude proglašen krivim u slučaju Talir 2

Region 31. maj 202220:12 > 20:14 0 komentara
Robert Atanasovski/AFP

Makedonski tužilac za organizovani kriminal Ljubomir Lape je u završnoj reči na suđenju u slučaju "Talir 2" zatražio da se bivši premijer Nikola Gruevski i generalni sekretar u njegovoj vladi Kiril Božinovski proglase krivim i da se oduzme sedište partije VMRO DPMNE.

U slučaju „Talir 2“, za koji je optužnica podignuta u julu 2017. godine, Gruevski i Božinovski se terete da su zloupotrebom službenog položaja omogućili firmi „Beton“ iz Skoplja da izgradi sedište VMRO-DPMNE, iako je imala dogovore o javnim nabavkama sa državnim organima, što je suprotno zakonima o političkim strankama, o finansiranju političkih partija i o obligacionim odnosima.

„Okrivljeni su, suprotno zakonskim propisima, političkoj stranci VMRO-DPMNE pribavili značajnu imovinsku korist u iznosu od 507.164.424 denara, odnosno 8.246.576 evra“, smatra tužilaštvo.

Sedmospratna neobarokna zgrada opozicione VMRO DPMNE u centru Skoplja, koja je izgrađena u vreme dok je Gruevski bio lider partije i premijer, ranije je po zahtevu tužilaštva „zamrznuta“, tako da partija ne može da je koristi, ne može da je iznajmljuje niti da je proda.

Kako je u završnoj reči rekao tužilac Lape, „optuženi su preduzeli niz radnji sve kako bi politička partija, suprotno zakonskim ograničenjima, nezakonito stekla imovinu – novu partijsku centralu i protivpravnu imovinsku korist“.

Lape je, preneli su lokalni mediji, istakao da su Gruevski i Božinovski tretirali političku partiju VMRO-DPMNE kao bilo koji privredni subjekt. Prema iskazima svedoka i izvedenim dokazima, kako je rekao tužilac, sadržaj javnog oglasa za izgradnju centrale VMRO DPMNE definisali su Gruevski i Božinovski, a ne partijski organi.

Prema rečima Lapea, objavljivanjem tog javnog oglasa ostavljen je prostor za nezakonito finansiranje političke partije VMRO-DPMNE i sticanje imovine, koju po zakonu ta politička partija nije mogla ni da stekne.

Tužilac je naveo da je objekat, prema izjavama projektanata, prvo bio projektovan na četiri sprata, ali da je potom je usledila promena visine i širine, kao i namene.

Gruevski je u decembru 2018. godine, nakon što je prethodno ispraznio svoje račune u banci, da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, pobegao u Mađarsku gde je dobio politički azil.

Protiv Gruevskog se u Skoplju vodi više sudskih postupaka za zloupotrebe i krivična dela koje je napravio dok je bio premijer od 2006. do 2016, a u četiri je već dobio zatvorske presude, od čega su dve pravosnažne.