Tužilaštvo BiH: Narednih meseci optužnice po osnovu Skaj aplikacije

Region 30. jan 202314:50
F.Z/N1

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se narednih meseci očekuje podizanje više optužnica protiv osoba čije su kriminalne aktivnosti otkrivene na osnovu dešifrovanih aplikacija "Skaj" i "Anom", koje su koristili.

„Više od 100 osumnjičenih iz 14 različitih agencija, policijski službenici, advokati, pa čak i jedan sudija, kao i tužiteljka, obuhvaćeni su istragama koje se tiču kriptovanih ‘Skaj’ i ‘Anom’ aplikacija“, potvrdilo je danas za regionalnu N1 televiziju Tužilaštvo BiH.

Navodi se da je do sada više od 100 osumnjičenih, koji su uhapšeni ili privođeni u proteklih 16 meseci i da su među njima i osobe iz 14 različitih policijskih i agencija za sprovođenje zakona.

Tužilaštvo je preciziralo da se radi o osobama zaposlenim u Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH, MUP-u Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo, Graničnoj policiji BiH i Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH.

Dodaje se da su među osumnjičenima i dva advokata, jedan sudija Osnovnog suda u Bijeljini i nekadašnji savetnik u Ministarstvu bezbednosti BiH.

Tužilaštvo BiH je navelo da je Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) na osnovu istrage po osnovu dešifrovanih aplikacija „Skaj“ i „Anom“ suspendovala državnu tužiteljku Dianu Kajmaković.

Komentari

Vaš komentar