Tužilaštvo: Nema dokaza da je Abazović nabavljao telefone od kriminalaca

Region 11. avg 202216:37 3 komentara
Tanjug/ Dragan Kujundžić

Specijalno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da nema dokaza koji ukazuju da je premijer Crne Gore Dritan Abazović sa pripadnicma jednog od najozloglašenijih balkanskih klanova dogovarao nabavku kriptovanih telefona.To piše u saopštenju specijalnog tužioca Miroslava Turkovića koje je predao glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, na njegov zahtev, a koje mediji objavljuju.

Pročitajte još:

„Povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima, u toku jučerašnjeg dana i danas, obaveštavam da sam mišljenja da dokazi prikupljeni u toku istrage, svojom sadržinom nisu dali činjenični osnov za zaključak da su okrivljeni obezbedili mobilni telefon sa aplikacijom SKY ECC za Dritana Abazovića, sadašnjeg predsednika Vlade Crne Gore, niti sam ocenom sadržine prikupljenih dokaza pronašao bilo koji podatak da je isti koristio kriptovani mobilni telefon, odnosno da je učestvovao u komunikaciji sa okrivljenima ili drugim licima“, naveo je on.

Premijer Dritan Abazović izjavio je danas da mu je ;kriptovani telefon dao prijatelj koji je pripadnik javne administracije, a ne član kriminalne grupe. Tvrdi da ga nikada nije koristio.

„Ova država ima problem da se obračuna sa klanom koji je aktivan i koji motiviše destabilizaciju Crne Gore. Neće proći puno vremena, a Dritan Abazović će imenom i prezimenom pobrojati ljude koji su sastavni deo toga, koji su u funkciji destabilizacije Crne Gore radi zaštite finansijskog interesa i borbe protiv šverca cigareta“, rekao je Abazović novinarima u Baru.

Mportal objavio je ;u utorak uveče tekst u kome se navodi da pripadnici jednog od najozloglašenijih balkanskih klanova dogovaraju nabavku i poklanjanje kriptovanih telefona za Abazovića.

Poslanik DPS Danijel Živković saopštio je da ta partija traži hitnu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), povodom, kako je rekao, objavljenih prepiski u kojima se navodi da je bivši koordinator službi bezbednosti, a sadašnji premijer Dritan Abazović koristio kriptovanu komunikaciju sa članovima organizovanih kriminalnih grupa.

Na pitanja poslanika Demokrata, Abazović je u Skupštini Crne Gore na prvom premijerskom satu u maju priznao da je imao kriptovani telefon, ali da mu je bilo komlikovano da ga koristi.

Od aprila u Crnoj Gori je otkriveno više kriminalnih grupa, zahvaljujući Europolu i policijama zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i prosledile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore kriminalnih grupa preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i SKY ECC aplikacija.