Tuzlak – najstariji padobranac u Evropi: Ni u 88. godini ne posustaje

Region 27. sep 202217:47 5 komentara

Ibrahim Kalesić iz Tuzle, sa svojih 88 godina, najstariji je aktivni padobranac u Evropi. Iz aviona skače od 1951. godine. Oborio je dva jugoslovenska rekorda, a iz Aerokluba u Prijedoru navode da će nastaviti da mu pozajmljuju padobran, pod uslovom da ima zdravstveni sertifikat. Za Kalesića to neće biti problem jer, kako kaže - svakodnevno vežba po 15 minuta, dok njegova supruga vodi brigu o ispravnoj ishrani.

Više od 1.400 puta tokom života je Ibrahim Kalesić iz Tuzle skakao iz aviona. Tačnije – 1.487 puta. U svojoj 88. godini pokazuje da ekstremni sportovi nisu samo za mlade.

Rođen je 1935. godine, a Prvi padobranski skok izveo je kada je imao 16 godina – 1951, na sportskom aerodromu Jegin Lug. Ljubav prema visinama i ovom adrenalinskom sportu tada ga je potpuno osvojila. Danas – ponosno nosi titulu najstarijeg padobranca u Evropi.

„Ja sam zvanično najstariji padobranac u Evropi koji aktivno skače. Mnogi se čude da u mojim godinama (88) skačem. To je bila senzacija. Za padobranstvo me veže jedna izuzetno velika ljubav. To se nemere opisat koja je to ljubav“, kaže Kalesić.

Rojters

Bio je učesnik brojnih takmičenja, postao instruktor padobranstva, a svojevremeno je oborio i dva jugoslovenska rekorda.

U glavnom gradu Crne Gore Podgorici, tadašnjem Titogradu, skočio je sa visine od 5.500 metara, pri čemu je puna dva minuta proveo u vazduhu bez otvaranja padobrana, dok je nešto kasnije, na takmičenju u Tivtu, sa još petoricom kolega skočio na cilj koji je iznosio svega pola metra.

Do kraja života voleo bi da postigne još jedan rekord.

„Volio bih bar još da 10 godina ovako traje, da uđem u Ginisovu knjigu rekorda. Ima padobranaca koji su 70-godišnjaci, ali nisu ni blizu mene. Mojoj vitalnosti i mom skakanju“, kaže Ibrahim.

Međutim, nije sve uvek išlo tako glatko. Za Radio Sarajevo ispričao je dogodovštinu sa proslave Dana borca u Banovićima, krajem sedamdesetih godina prošlog veka, kada je padobranom trebalo da skoči na stadion gde se održavala proslava.

Baš u trenutku kada je trebalo da izvede skok, izbilo je nevreme da se pilot jedva vratio na aerodrom u Tuzlu. Umesto u Banovićima, Ibrahim je završio na Konjuh planini, udaljenoj desetinama kilometara.

„U mojoj karijeri dešavalo se da se padobran ne otvori. Skoro sam imao u Banjaluci otkaz padobrana. Ali to nije greška do padobrana, već do položaja tijela. Bio sam prinuđen odmah da odbacim kupolu padobrana i da odmah otvorim rezervni padobran“, priča Kalesić.

Rojters

Izvanrednu formu održava redovnim hodanjem i biciklizmom, a sem toga, vozi i automobil, pa bi se možda mogao svrstati i u najstarije aktivne vozače u Bosni i Hercegovini.

Svoju najveću želju podelio je sa novinarima Rojtersa.

„Moja je najveća želja da kupim padobran, da imam svoj padobran i da skačem. Da više ne posuđujem“, setno kaže Ibrahim.

Iako je pregazio polovinu devete decenije, hobi Ibrahima Kalesića je i paraglajding, kojim se, kako ističe, tek nedavno počeo baviti.