Tvit bivšeg slovenačkog ministra „najseksističkija“ izjava godine

slovenija
Pixabay

Objava na Tviteru poznatog slovenačkog intelektualca i bivšeg ministra Žige Turka u kojoj je silovanje doveo u vezu seksualnom revolucijom iz 1960-ih proglašena je u Sloveniji za "najseksističkiju" izjavu godine, dok on tvrdi da je ono što je napisao izvučeno iz konteksta.

„Ako je seks samo rekreacija, onda silovanje nje ništa gore od faula u sportu“, deo je poruke koju je na Tviteru objavio Turk, profesor informatike na Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju u Ljubljani, prenela je Hina.

Pročitajte još:

Turk je u vladama Janeza Janše jednom bio ministar za razvoj, a drugi put ministar nauke i obrazovanja, a nedavno se uključio u polemiku o redefiniciji pojma silovanja u krivičnom zakoniku, posle više objavljenih slučajeva polnog uznemiravanja žena na fakultetima.

Žensko udruženje „Crvene zore“ i portal Spol.si, koji svake godine biraju najseksističku javnu izjavu u kojima se napada, ponižava ili vređa osoba na osnovu pola, polnog usmerenja ili rodnog identiteta, odlučili su da je od 26 nominovanih, Turkova izjava bila najuvredljivija prema ženama u proteklih godinu dana.

Oni tvrde da je Turk „relativizovao“ seksualno nasilje nad ženama, tražeći izvor u seksualnoj emancipaciji žena, jer kako navode, silovanje nije seks nego nasilje u kome se seks koristi kao nasilno sredstvo.

Turk u Sloveniji važi za jednog od najistaknutijih desničarskih intelektualaca, vrlo je politički angažovan na društvenim mrežama i svojim kolumnama u medijima.

On je onima koji su mu dodelili „neslavnu nagradu“ poručio da još jednom pročitaju njegovu objavu u celini, kako bi se uverili da nije istina da „relativizuje“ silovanje nego da suprotno tome tvrdi da je reč o zločinu.

U poruci na Tviteru, Turk je početkom februara, kad je vodjena oštra polemika oko fenomena polnog uznemiravanja, napisao da je problem u seksualnoj revoluciji iz 1960-ih godina, jer se slobodna seksualnost počela shvatati kao sport, odnosno rekreacija.

„A ako je seks samo rekreacija, onda ni silovanje nije ništa gore od faula, ali ako nije – onda otpada i temeljna premisa uporednog pogleda na to pitanje koje se afirmiše još od 1968. godine“, naveo je tada Turk.

Komentari (0)

Vidi sve komentare