U Hrvatskoj će se od januara rad nedeljom plaćati 50 odsto više po satu

Region 28. nov 202220:1316 komentara
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Hrvatska vlast, poslodavci i sindikati dogovorili su se koliko će ubuduće biti plaćeni radnici nedeljom.

Hrvatski ministar rada Marin Piletić predstavio je u ponedeljak socijalnim partnerima zakonodavni okvir uređenja rada nedeljom kojim se predlaže da se rad nedeljom od 1. januara iduće godine za sve delatnosti plaća 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu.

Piletić je nakon seednice Gospodarsko-socijalnog vijeća rekao novinarima da će novim zakonskim rešenjem koje ove nedelje ide u Vladu Hrvatske biti i limitiran broj nedelja koje će radnici moći da odrade.

Napomenuo je da se rad u sektoru trgovine vrednuje Zakonom o trgovini, a za sve ostale delatnosti Zakonom o radu. Novinarima je odgovorio da Zakon o trgovini u toj zemlji definše 16 radnih nedelja godišnje dok Zakon o radu nalaže da jedna nedelja mesečno mora da bude neradna.

Satnica za rad nedeljom prema konačnom predlogu plaćaće se 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu dok se sada takav rad plaća skuplje minimalno 30 posto a prosečno 37 posto.

Što se ostalih dodataka na platu tiče, prema rečima hrvatskog ministra ostavljena je mogućnost za kolektivno pregovaranje između poslodavca i sindikata.

Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da su sindikati tražili 100 postotno povećanje satnice za rad nedeljom, ali i da ostaje mogućnost pregovora o daljem povećanju.

Komentari

Vaš komentar