U Hrvatskoj počinje distribucija Moderninih i AstraZenekinih vakcina

Region 08. feb 202106:38
REUTERS/Mike Blake

U Hrvatskoj počinje distribucija 25.200 doza vakcina Moderne i AstraZeneke, a biće vakcinisani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele, piše portal "Indeks".

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Iva Pem Novosel objasnila je da će prva količina vakcina biti poslata u Slavoniju i Dalmaciju, a u sredu 10. februara, vakcine stižu u Istru i u centralnu Hrvatsku, dok će u petak, 12. februara, doći u severni deo Hrvatske.

Ona je za HRT rekla da su količine vakcine određene proporcionalno broju stanovnika.

Iako iz udruženja penzionera traže odlaganje vakcinacije starijih vakcinom AstraZeneke, Novosel poručuje da u Hrvatskoj situacija nije takva da bi trebalo odložiti vakcinaciju.

„Već nakon prve doze, kroz tri sedmice razvija se delotvornost, a kada se prime pune dve doze, i to sa onim maksimalnim razmakom od 12 sedmica, ta efikasnost je čak oko 82 odsto“, rekla je epidemiolog.

Hrvatska je u nedelju potvrdila 25 smrtnih slučajeva od posledica virusa korona i 276 novozaraženih, a 407 oporavljenih, podaci su nacionalnog Štaba civilne zaštite.

Komentari

Vaš komentar