U Hrvatskoj svečano otvoren Pelješki most

Region 26. jul 202223:2672 komentara
Miroslav Lelas / Pixsell.hr

U prisustvu državnog vrha Hrvatske i uz spektakularni vatromet je svečano otvoren 2,4 kilometra dug Pelješki most koji je saobraćajno povezao poluostrvo Pelješac i jug Hrvatske s ostatkom zemlje, zaobilazeći tako Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Most je gradjen sredstvima Evropske unije, a gradio ga je kineski konzorcijum.

„Pelješki most je most promovisanja prijateljstva Kine i Hrvatske, ali i odraz saradnje Kine i Evropske unije za šta će Peking nastaviti da se zalaže“, rekao je kineski premijer Li Kećang u video poruci na otvaranju mosta.

On je ukazao da je most spojio sever i jug Hrvatske, da će snažno podsticati hrvatski privredni i socijalni razvoj i povećanje životnog standarda građana, ali i učvrstiti prijateljstvo naroda Kine i Hrvatske, prenela je agencija Hina.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je večeras na svečanom otvaranju da je Pelješki most podignut u interesu Hrvatske, ali nikome u inat ili na štetu, naročito ne na štetu BiH.

„Ovaj je most na dobrobit svih ljudi, nezavisno o naciji, veri, državljanstvu, uverenjima. Most radjen sa suprotnim motivima popustio bi kad-tad pod teretom sopstvene besmislenosti“, naglasio je predsednik.

On je istakao da most ne bi bio moguć da „mali broj pravih ljudi pre 30 godina nije odbranio Dubrovnik i oslobodio jug Hrvatske, a jedna od simboličkih funkcija ove impresivne građevine jest u tome da nikada ne zaboravimo te ljude i njihovu žrtvu“.

„Ne smemo biti zarobljenici ratne prošlosti, ali bili bismo nedostojni ako bismo ikad zatajili taj svoj dug časti i dug srca“, rekao je Milanović.

Premijer Andrej Plenković naglasio je u svom govoru da je ovo istorijski dan za Hrvatsku i ocenio da je ostvaren državni, strateški, svehrvatski i nadstranački projekat.

TANJUG/ FOTO HINA/ Damir Senčar

„Ovo je projekt generacije i ponosa jer smo deo generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanje južnog dela s ostatkom zemlje. To je potez u ravni ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kad se oslobađala Hrvatska“, istakao je premijer.

On je naglasio da je projekat realizovan na osnovu ključnog načela EU – solidarnosti koja pomaže onima koji su manje razvijeni, naglasivši da je takodje reč o projektu koji je povezao Hrvatsku i Kinu.

Uz kompletan državni vrh, svečanosti je u ime EK prisustvovala potpredsednica Dubravka Šuica, nekadašnja gradonačelnica Dubrovnika.

Prvi automobili prešli su most oko 22.00, uz veliki vatromet, trube, crkvena zvona Dubrovačke biskupije, a redovan saobraćaj počeće od ponoći.

Projekat izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra sa pristupnim putevima vredan je 525 miliona evra, od čega je 357 miliona evra nepovratnih sredstava iz fondova Evropske unije. Sredstva EU odobrena su 2017, četiri godine pošto je Hrvatska postala članica.

Reč je o najvećem infranstrukturnom projektu finansiranom iz sredstava EU, na kojem je radilo više hrvatskih vlada, od 2005.

TANJUG/ FOTO HINA/ Damir Senčar

Na konkursu za izgradnju mosta 2018. pobedio je kineski konzorcijum „China Road and Bridge Corporation“.

Most između mesta Komarna na kopnenoj strani i mesta Brijesta na poluostvru Pelješcu spaja Pelješac sa kopnom i krajnji jug s ostatkom države.

Prelazi preko morskog tesnaca širine 2.140 metara, a vlada je odlučila da ga nazove „Pelješki most“.

Dosad su putnici koji su putovali prema krajnjem jugu zemlje morali da prolaze kroz BiH, preko graničnog prelaza kod Neuma.

Komentari

Vaš komentar