U Istri restrikcije vode, padavine se ne očekuju u narednih mesec dana

Region 18. jul 202212:42
voda česma
Izvor: N1

U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stepena odnosno zabrana korišćenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina, kao i privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a izuzetak su pijace i ribarnice.

„Ta mera donesena je jer već neko vreme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije padavine se ne očekuju idućih mesec dana. Mere su donesene radi izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika. Bilo je potrebno preduzeti ove mere kako bi u narednom periodu osigurali dovoljnu količine pitke vode“, kazao je načelnik štaba civilne zaštite Dino Kozlevac, prenosi Hina.

Dodao je da bi ova mera trebalo da bude dovoljna da Istra „normalno odradi turističku sezonu“ s obzirom na to da trenutno na području Istre boravi više od 240.000 turista.

Sprovođenje mera redukcije nadgledaće komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu koji će prekršioce delimično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sisstema, sve dok traju restrikcije.

Komentari

Vaš komentar