Protest protiv kovid mera u Ljubljani, na ulicama ponovo suzavac i vodeni topovi

Region 29. sep 202117:43 > 21:3225 komentara
slovenija-ljubljana-protest-vodeni-top
Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

Protivnici mera protiv koronavirusa u Sloveniji okupili su se u centru Ljubljane treću sredu zaredom, a policija je morala da upotrebi vodene topove i suzavac protiv demonstranata, javlja N1 u Sloveniji.

Nakon tri sata na trgu u Ljubljani demonstranti su krenuli ka predsedničkoj palati. Oko 10.000 demonstranata uzvikivalo je „Sloboda, sloboda“ i pokušalo da blokira glavni put severno od Ljubljane, nakon čega je policija intervenisala.

Pročitajte još:

To je druga takva intervencija slovenačke policije protiv demonstranata u ovom mesecu.

Demonstranti su nosili transparente s natpisom „Stop korona fašizmu“ i druge, zahtevajući jednaka prava za vakcinisane i one koji to nisu.

Policija je prethodno navela da je sa učesnicima obavila više informativnih razgovora, pozvala ih na poštovanje zakona o javnim okupljanjima te upozorila da je prostor pred parlamentom pod video nadzorom.

Protest na kome učestvuju članovi antivakserskih udruženja, kao i ljudi koji kažu da nisu protiv vakcinacije, ali da je to pitanje ličnog izbora i stvar slobodne volje, počeo je minutom ćutanja u spomen na 20-godišnju devojku koja je jutros umrla u ljubljanskom UKC-u od posledica moždanog udara, dve nedelje nakon što je vakcinisana preparatom Džonson i Džonsona protiv kovida-19.

Na početku okupljanja demonstrantima se obratio i otac preminule, javljaju slovenački mediji. „Moja Katja se vakcinisala da bi dobila slobodu. Govori se samo o postocima obolelih, ali ona nije bila postotak, bila je moje dete“, kazao je i nakon toga napustio skup.

Na skupu se između ostalog čuju i povici protiv vlade i njene politike, te uzvici „lopovi, lopovi“.

Policija je upozorila prisutne da na takve manifestacije nije dopušteno donositi opasne predmete, poput štapova, kamenja ili pirotehničkih sredstava, te da će u suprotnome morati da deluje. Takođe je upozorila da se na proteste ne dovode deca.

 

Komentari

Vaš komentar