U Republici Srpskoj protiv Šmita i Inckovog zakona

Region 02. avg 202119:296 komentara

Ne stišavaju se reakcije na dolazak novog visokog predstavnika i tzv. Inckov zakon u Republici Srpskoj. Sve stranke u tom entitetu protive se imenovanju Kristijana Šmita, ali i Zakonu o zabrani negiranja gencoida koji je doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Povezane vesti

Stranke se zakonu protive i jer nije donet u parlamentu već od strane jednog čoveka, zbog čega su kao odgovor u Narodnoj skupštini Republike Srpske donele odluku o neprimenjivanju Inckovog zakona, ali i uvele krivičnu odgvoronost za one koji narušavaju ugled Republike Srpske i nazivaju je genocidnom.

S druge strane, Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske pokreće zaštitu nacionalnog vitalnog interesa zbog tih zakona i najavljuje stavljanje veta na donete zakone.

„Ne sećam se sa kojim događajem bi mogli uporediti ovu vrstu jedinstva srpskih političkih faktora. U nekim slučajevima do sada, i kada bi pokušali da budu jedinstveni, uvek su postojali glasovi koji su opstruirali, a sada vidimo jedinstvo najvažnijih stranaka iz vlasti i opozicije. I to je ono što je Valentin Incko napravio. Sada vidimo da su tenzije još veće nego što su bile, i svaka priča o suživotu i toleranciji nakon ovoga pada u vodu“, ocenio je za N1 novinar Žarko Marković.

 

Komentari

Vaš komentar