U Severnoj Makedoniji jeftinije i piće, dodatno pojeftinjenje voća i povrća do 30 odsto

Region 26. sep 202316:33 5 komentara
Pixabay/PhotoMIX-Company

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je izjavio je da se spisak proizvoda sa oznakom "Garantovana cena" proširuje i najavio da će od sutra biti snižene i cene bezalkoholnih pića, gazirane i negazirane vode i piva, kao i dodatno voća i povrća.

„Današnjom odlukom Vlade na listu garantovana cena ulaze i bezalkoholna pića, gazirana i negazirana voda ipivo. Doneli smo i novu odluki za snniženje marže za voće i povrće, čime će se dodatno sniziti cene tih proizvoda do 30 procenata“, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare.

Istakao je da su se programu „Garantovana cena“ društveno odgovorno i samoinicijativno priključili proizvođači bealkoholnih pića i vode.

„Vlada Severne Makdonije je na današnjoj sednici, na predlog Ministarstva ekonomije, donela nove odluke o snižavanju cena u trgovini na veliko i malo svetlog piva i lager piva, gaziranih i negaziranih pića, sa izuzetkom energetskih pića, mineralne gazirane i negazirane prirodne izvorske vode“, rekao je Kovačevski.

Tom odlukom se najviše cene tih proizvoda utvrđuju na nivou od 19. septembra, umanjenom za 10 procenata u trgovini na veliko.

Trgovci na malo su dužni da utvrde cene i da ih jasno obeleže natpisom „Garantvana cena“. Te cene će važiti do 30. novembra.

Na današnjoj sednici Vlada je odredila najviše trgovačke profitne marže na sveže voće i povrće, u trgovini na veliko na 10 odsto, a u trgovini na malo na 15 odsto.

„Ovim očekujemo pad cene voća i povrća za oko 30 odsto. Pred nama su odluke o smanjenju uvoznih dažbina na sveže povrće, pirinač, pomorandže, limun, mandarine, kao i smanjenje carina na mlečne proizvode sa sadržajem masti preko 10 odsto“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Vlada je 19. septembra već omogućila da 50 proizvoda u 24 kategorije pekarske, mlečne i mesne industrije pojeftine za najmanje 10 odsto u odnosu na cenu koju su imali 1. avgusta.

„Očekuje se da tu sniženje cena bude od 10 do 40 procenata za određene proizvode u šta već možemo da se uverimo u marketima u celoj zemlji. Uveren sam da ćemo garntovanim cenom prozvoda i ostalim merama socijalnog karatkera uspeti da stabilizijemo infllaciju do kraja godine“, rekao je Kovačevski.

To se, kako je istakkao, već pokazalo sa povećanjem plata u u julu ove godine, kada je premašen rast inflacije.

„Septembarskim povećanjem plata od 10 odsto, kao i linearnim povećanjem penzija u skladu sa metodologijom koja je ranije utvrđena, očekujemo da dvocifrena inflacija padne na osam odsto, a kod hrane da bude do pet procenata“, rekao je Kovačevski.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare