Usvojene izmene Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

Region 29. dec 202008:24 > 08:41
N1

Poslanici vlasti usvojili su u Skupštini Crne Gore izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti, a sastavni deo Zakona postala su dva amandmana GP URA. Usvajanje izmena Zakona propraćeno je aplauzima poslanika.

Za izmene su glasali svi poslanici vladajuće većine, njih 41. Opozicija nije prisustvovala sednici, nezadovoljna izmenama Zakona, prenose Vijesti.

„Uprkos opstrukcijama, kršenju Ustava i zakona ove zemlje od strane opozicije, Skupština CG večeras je usvojila izmjene Zakona o slobodi veroispovesti. Tako je, nakon godinu dana, ispravljena nepravda, koju je bivši režim htio da učini naročito prema SPC, tretirajući je kao ostalu imovinu CG, koju je krčmio tri decenije. Sada su sve verske zajednice, bez izuzetka, jednake pred zakonom. Ovo je pobeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 meseci. Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena“, naveo je na Tviteru premijer Zdravko Krivokapić, nakon usvajanja izmena.

Iz DPS-a su ranije rekli da izmene daju privilegije i monopol samo jednoj verskoj zajednici i samo jednom narodu.

DPS je vladajućoj većini osporio kvorum, jer se poslanica Maja Vukićević (DF) u rad uključila onlajn, kao i potvrđivanja mandata novoj poslanici GP URA Suadi Zoronjić. Zoronjić je Skupština potvrdila mandat, nakon što je Državna komisija odbila da to uradi.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić kazao je prethodno da je rasprava o izmenama Zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referndumski tražili izmene.

„Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se verski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vernika, ali i prava vernika drugih veroispovesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost“, kazao je Leposavić.

Poslanica GP URA Božena Jelušić kazala je da pravoslana crkva u Crnoj Gori danas ne može da pomiri svoje vernike, zbog ulaska politike na velika vrata.

Dodala je da se nada da će se posle izglasavanja Zakona, „crkva vratiti tamo gde joj je mesto“.

„U zidove crkve bez potrebe za naracijama koje će nas deliti“, dodala je Jelušić.

Boris Bogdanović (Demokrate) rekao je da ove izmene i dopune čine odnose između crkava i verskih zajednica pravednim i pokušavaju da isprave nepravdu.

Komentari (0)

Vidi sve komentare