U Sloveniji 304 novozaražena, Vlada – epidemija još nije pod kontrolom

Region 08. feb 202112:04
Slovenija korona
N1

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 3.821 testiranje otkriveno samo 304 novozaraženih koronavirusom, a preminulo je 11 osoba, no vlada i naučnici su skeptični u pogledu opsežnijeg popuštanja važećih mera pre nego što se epidemija stavi pod bolju kontrolu.

Epidemija je u malom padu, ali je nedeljni prosek dnevno potvrđenih zaraza još uvek 1.025, dok bi za efikasno epidemiološko praćenje kontakata i stavljanje epidemije pod efikasnu kontrolu taj broj trebalo da padne na manje od 300, prema novoj proceni naučnog Instituta “Jožef Štefan” koji za vladu radi prognoze i modele razvoja epidemije.

Uz to, u analizi se navodi da bi, uz sadašnji tempo, broj dnevnih zaraza na taj nivo mogao da padne tek krajem marta i da će se uticaj vakcinacije protiv kovid-19 bitnije osetiti na suzbijanje epidemije tek kad bude vakcinisano barem 10 posto populacije, dakle više od 200.000 ljudi, što je još daleko.

Novi sojevi mogli bi biti dominantni u maju

Dodatan rizik za prognoze predstavljaju i novi sojevi osnovnog tipa novog koronavirusa, s obzirom da je u Sloveniji već zabeležena britanska varijanta, a moguća je i pojava drugih.

Procene naučnika govore da bi novi sojevi mogli da postanu dominantni u maju ove godine, prenose u ponedeljak slovenački mediji.

S druge strane, navodi u analizi institut “Jožef Štefan”, procenjuje se da se preko već zaraženih u kontaktima s njima dodatno “prokuži” oko 30 hiljada ljudi sedmično, što za razliku od imunizacije ima svoje ekonomske i zdravstvene posledice.

Da vlada Janeza Janše i dalje ima ambiciju da do leta vakciniše 70 posto stanovništva kazao je u razgovoru za portal “Žurnal.24.si” Jelko Kacin, donedavno portparol vlade za kovid-19, a sada u ulozi državnog sekretara u premijerovom kabinetu, koji je zadužen za koordinaciju vakcinacije. Pritom je vrlo rezervisan prema pritiscima da se prerano ukinu postojeće epidemiološke mere i restrikcije.

“Znamo da je britanski soj prilično proširen u Sloveniji. U Austriji je, uz britansku varijantu, prisutan i južnoafrički soj, zato je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi i nama. Mnoge su države s boljom epidemiološkom slikom od naše produžile mere do sredine februara”, kazao je Kacin u vezi predloga da se što pre otvori nastava uživo u osnovnim i srednjim školama.

Trenutno su u Sloveniji škole otvorene za polaznike prva tri razreda osnovne škole, ponovo je dopušten rad trgovina koje ne prodaju životne namirnice a nisu veće od 400 metara kvadratnih, dok je uredba o ograničenju kretanja između opština i dalje na snazi.

Komentari

Vaš komentar