U Sloveniji od iduće nedelje kreće vakcinisanje vakcinom kompanije AstraZeneka

Region 05. feb 202116:24
Astrazeneka Oksford vakcina koronavirus
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

U Sloveniji iduće nedelje počinje prvi put vakcinisanje stanovništva vakcinom AstraZeneke protiv Kovida-19, a odlučeno je da će se tom vakicnom vakcinisati osobe imeđu 18 i 64 godine, objavljeno je u Ljubljani.

Savetodavna grupa za vakcinaciju Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (NIJZ) preporučila je da se vakcina AstraZeneke koristi kod osoba između 18 i 64 godine.

Za starije osobe ne postoji dovoljno dostupnih podataka o delotvornosti te vakcine, navodi se u izveštaju NIJZ, prenosi N1.

S druge strane, slovenački zdravstveni stručnjaci preporučuju da se tom vakcinom vakcinišu nepokretne osobe kod kuće, bez obzira na njihovu starost, jer je ona, za razliku od mRNA vakcine Fajzer i Moderna, stabilnija i omogućuje lakši transport.

Prioritno se AstraZeneka preporučuje za još nevakicinisane zdravstvene radnike, osoblje u obrazovanju, osoblje i učenike u školama za osobe s invaliditetom ie za ostale hitne službe koje su važne za funkcionisanje države.

Prva pošiljka vakcine AstraZeneke u Sloveniji bi trebao da stigne u ponedeljak, a očekuje se da će sadržati 9.600 doza, premda je prvotno bilo najavljeno 15.000.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar