U Sloveniji oko 290 novih slučajeva koronavirusa, sedam osoba preminulo

Region 09. maj 202114:06
Slovenija korona
JURE MAKOVEC/AFP

U Sloveniji je u poslednja 24 sata od posledica kovid-19 umrlo sedam osoba, dok je sa 2.406 PCR testova zabeleženo 289 ili 12 odsto novih slučajeva te bolesti, što je najniži udeo pozitivinih nalaza nakon 12. oktobra prošle godine, dok je u bolnicama 499 ljudi, čime je ispunjen jedan od uslova za dalje popuštanje mera.

Na intenzivnim odeljenjima kovid bolnica je trenutno 129 pacijenata, a prosečni broj dnevnih zaraza na sedmičnom nivou pao je na 619, dok je do sada vakcinisano 251.755 ljudi, odnosno  23 posto populacije.

Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije, od  ponedeljka hoteli  s više od 60 soba moći će da primaju goste u više od polovine smeštajnih kapaciteta,  uz  uslov da su gosti preboleli kovid-19 u poslednjih šest meseci, da su vakcinisani ili da imaju negativni test na koronavirus.

Zahvaljujući sve boljoj snabdevenosti vakcinama, vlada je najavila da će od ponedeljka početi i vakcinacija mlađih kategorija u populaciji, premda će i dalje prednost imati stariji i rizičniji, dok se do sada nisu mogli vakcinisati mlađi od 50 godina.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar