U Sloveniji otvorena birališta na parlamentarnim izborima

Region 24. apr 202209:08 > 14:03 3 komentara

U Sloveniji su u 7.00 otvorena birališta na kojima će Slovenciizabrati noviparlament, a time i novukoalicionu vladu koju će,prema anketama,najverovatnije sastaviti dosadašnji premijer Janez Janša ili 55-godišnji menadžer Robert Golob.

Stranka Pokret sloboda koju je pre nekoliko meseci osnovao inženjer elektrotehnike Golob, ima s 26,3 odsto podrške malu prednost za osvajanje relativne većine mandata u odnosu na Slovensku demokratsku stranku (SDS) sadašnjeg premijera koja može računati na 25,5 odsto glasova, prenela je Hina.

Pravo glasa ima skoro 1,7 miliona birača koji će 90 poslanika u novom Državnom zboru (parlamentu) birati medju više od 1.400 kandidata sa oko 20 lista političkih stranaka i organizacija.

U trci za poziciju treće najjače stranke izjednačeni su Ljevica (8,8 odsto) i socijaldemokrate (8,6 odsto).

Izborni prag od četiri odsto sigurno će preći i demohrišćanska Nova Slovenija (7,8 odsto), a na rubu praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMŠ), navodi Hina.

Očekuje se veći odziv birača na ovim izborima u odnosu na one pre četiri godine, kad je svoj glas dalo manje od 53 odsto upisanih u biračke spiskove.

Prvi zvanični rezultati očekuju se u večernjim satima.

Analitičari smatraju da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebalo da budu najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.