U Sloveniji uhapšena dvojica stranaca zbog špijuniranja u korist Rusije

Region 30. jan 202312:46 > 19:108 komentara
Shutterstock/ B7 Photography

Slovenačka obaveštajna agencija otkrila je i uhapsila u Ljubljani dvojicu stranih državljana koji su osumnjičeni za špijuniranje u korist Rusije. Kako je saopšteno, oni su radili kao preduzetnici u Ljubljani u poslovnoj zgradi izvan Bežigrada (Gradske opštine).

Prema nezvaničnim informacijama, navodi se da je na osnovu obaveštenja Slovenačke obaveštajno agencije (Sova) pokrenut pretkrivični postupak i početkom decembra prošle godine podnet je zahtjev istražnom odjeljenju Okružnog suda u Ljubljani za istragu protiv dvojice zbog krivičnog djela špijunaža, potvrđeno je za slovenski list „Delo“ u Okružnom tužilaštvu u Ljubljani. U procesuiranju i hapšenju osumnjičenih učestvovao je i Nacionalni istražni biro (NPU).

Dodaje se da su dvojica ruskih agenata imali iznajmljenu kancelariju u poslovnoj zgradi Lesnina u Parmovoj ulici u Ljubljani. Kompanija, koja je služila kao paravan za njihov rad u Sloveniji, navodno se formalno bavi trgovinom nekretninama i antikvitetima. Obojica uhapšenih imali su državljanstvo i pasoše trećih zemalja i nisu se predstavljali kao ruski državljani. Prema „Delu“, jedan od njih imao je argentinsko državljanstvo.

„Govorimo o dvoje stranih državljana, ne objavljujemo identitet. Dok traje istraga nije primereno da otkrivamo njene detalje. No, stvar je ozbiljna i ako uhapšeni budu osuđeni za špijunažu to znači da je u toj akciji, koja je odjeknula i u svetu, sigurnosno-obavještajna agencija pravodobno reagovala“, navela je ministarka spoljnih i evropskih polsova Tanja Fajon.

Upitana da li je  pozvala ruskog ambasadora na razgovor, navela je da u ovom trenutku nemaju nikakve aktivnosti u vezi sa hapšenjem da bi razgovarali sa ambasadorom ili slali protestnu notu.

„Još jednom, slučaj je ozbiljan, traje istraga, organini gonjenja primereno je sprovode, a mi smo o tome uredno obavešteni“, navela je Fajon.

 

Komentari

Vaš komentar