U Tirani samit Ukrajina – jugoistočna Evropa: Došao Zelenski, učestvuje i Vučić

Region 28. feb 202407:21 > 11:39 34 komentara
AP Photo/Franc Zhurda, File/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas u Tirani na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, liderima 13 evropskih zemalja i zvaničnicima EU.

Domaćin samita u Palati kongresa u Tirani je albanski premijer Edi Rama kojie je izjavio da je cilj skupa da se pokaže podrška Albanije i regiona Ukrajini u ratu.

„U ovom delu demokratskog sveta nema problema sa podrškom Ukrajini, integritetu njene teritorije. Takođe, nema problema sa razumevanjem da Ukrajina ne vodi samo svoju bitku, već je značajna i izvan Ukrajine“, izjavio je Rama uoči samita.

Premijer Albanije Edi Rama razgovarao je u četiri oka sa Zelenskim, koji prvi put boravi u toj zemlji kao koorganizator samita „Ukrajina – Jugoistočna Evropa“, koji se smatra skupom solidarnosti i daljeg angažovanja lidera tog regiona u borbi protiv ruske agresije.

Lideri zemalja jugoistočne Evrope razgovaraće o modalitetima saradnje i podrške Ukraniji, ali i doprinosu bezbednosti i stabilnosti regiona i Evrope, navodi se u saopštenju na sajtu premijera Albanije.

Zelenski i Rama su imali razgovor u četiri oka, a sada je u toku sastanak delegacija Albanije i Ukrajine.

Prema najavama albanskih medija, na samitu Ukrajina – jugoistočna Evropa učestvuje i predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen.

Učešće su, pored Vučića, potvrdili i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarodvski i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Lideri Zapadnog Balkana ostaće u Tirani i u četvrtak, 29. ferbuara na samitu posvećenom evropskim integracijama regiona i srpovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan pod nazivom „Rast i konvergencija za Zapadni Balkan“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare