Učitelji pod „verbalnim terorom“ roditelja, u akciju stupaju pred kraj godine

Region 02. apr 202310:22 komentara
N1

Hrvatski učitelji muče sličnu muku kao i oni u Srbiji. Međutim, oni se ne žale ne samo na nasilje učenika, već i na teror koji trpe od roditelja kako bi đacima zaključili više ocene, piše Jutarnji list.

Iz hrvatskih škola kažu da biti učitelj nikad nije bilo opasnije po zdravlje nego danas.

„Umesto da se problem rešava, situacija je svake godine sve gora. Što je kraj školske godine bliži, roditelji postaju sve agresivniji. Štaviše, nasilnih roditelja je više nego ikada“, kaže Dajana Krnek, jedna od troje pravnika Sindikata hrvatskih učitelja.

Od početka ove godine, za manje od tri meseca, na roditelje se samo njoj pismeno žalilo desetoro učitelja.

„Slučajeva maltretiranja je znatno više od onih koji su zvanično prijavljeni. Učitelji, naime, često zovu telefonom za pomoć i podršku. Roditelji boljeg intelektualnog položaja i materijalnih prilika, oni s društvenim povlasticama i privilegijima, u akciju stupaju krajem godine radi zaključivanja odlične ocene. Advokati žele da i njihovo dete bude advokat, pa već u osnovnoj školi prave pritisak. Prvo na dete, a potom i na učitelje“, kaže Dajana Krnek.

Roditelji verbalno napadaju učitelje, a u svom „verbalnom teroru“ su sve kreativniji, kaže Krnek.

Jedna od metoda kojoj pribegavaju direktori škola kako bi zaštitili učitelje je zabrana dolaska u školu agresivnom roditelju, ali čim izađu iz školske zgrade, roditelji ih mogu zaskočiti, piše Jutarnji list.

Najupečatljiviji sulučaj pritiska roditelja u Hrvatskoj bio je kada je supruga hrvatskog predsednika Zorana Milanovića pisala mejl direktorki gimnazije, koju pohađa njihov sin, tražeći da se već dve zaključene ocene poprave u petice.